El Tribunal Constitucional ha decidit mantenir la suspensió de les manifestacions en motiu del 8-M, Dia Internacional de la Mujer, a Madrid. Les manifestacions van ser prohibides per la Delegació del Govern a Madrid i, posteriorment, el Tribunal Superior de Justícia va mantenir la decisió. Després, els sindicats UGT i CCOO van recórrer al Constitucional, que s'ha reunit d'urgència aquest dilluns.

Lalbaa sala ha aprovat per unanimitat mantenir la prohibició de la concentració prevista per a les onze del matí a la plaça de Cibeles i donen preferència així, com ja va fer el TSJM, al risc per a la salut pública de les concentracions per sobre del dret constitucional de manifestació. S'han admès a tràmit les demandes d'empara dels sindicats però es denega la mesura cautelaríssima sol·licitada per suspendre la prohibició de les marxes del 8-M. Així doncs, més endavant, el tribunal emetrà una resolució del fons de la qüestió.

Els arguments dels sindicats

Segons els recursos presentats per ambdós sindicats, la sentència "no analitza de forma concreta" la convocatòria a què s'al·ludia en el recurs sinó que fa servir arguments de "caràcter general" per desestimar-la. CCOO i UGT entenen que s'han d'estudiar "un per un i cas per cas de forma separada", ja que les característiques de la concentració que tenien prevista, "amb una limitació d'assistents a 250 persones", juntament amb la presència d'un servei d'ordre i en una data i hora, convertien aquest acte en "inofensiu" per a la salut pública, segons el seu criteri.

CCOO i UGT al·ludeixen a la vulneració del dret fonamental previst a l'article 21.2 de la Constitució Espanyola. Citant l'article 11 a de la Llei Orgànica 4/1981, d'1 de juny, dels estats d'alarma, excepció i lloc, i la sentència del Tribunal Constitucional 83/2016, de 28 d'abril, el recurs diu que "no és el mateix suspendre i prohibir drets fonamentals emparats en un estat d'excepció o de lloc que limitar i restringir en un estat d'alarma". Malgrat tot, cap d'aquests arguments no ha estat suficient perquè el Constitucional canviés d'opinió: no hi ha manifestació.

Els moviments feministes, en contra

Aquesta prohibició, per a la Comissió 8M Madrid, convocant d'algunes d'elles, és "un atac més a les dones", tenint en compte que es autoritzat manifestacions en mesos anteriors. Les organitzacions consideren que "el feminisme no es pot desconvocar" i anuncien que aquest 8 de març les dones "estaran visibles i presents i disposades per tenyir Madrid de morat".

Per a la Coordinadora d'Associacions de Dones per la Participació i la Igualtat, que representa a més de 20 entitats, la prohibició no obeeix a raons de salut pública, perquè els convocants havien dissenyat "limitacions molt més planificades que les imposades per a altres concentracions i actes en espai públic promogudes en altres actes que sí que han comptat amb autorització".