El nou president del TSJC, Jesús Barrientos / Europa Press

El fins ara president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno, no investigarà ni jutjarà els membres del Govern per no acatar la inconstitucionalitat de la declaració independentista, ni tampoc s'ocuparà d'instruir la causa contra l'expresident Artur Mas i altres càrrecs per la consulta del 9N.

Així ho ha decidit aquest dijous el ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que l'ha relegat pel magistrat que ara presideix la Secció Octava de l'Audiència Provincial de Barcelona, Jesús María Barrientos, de l'Associació de Jutges i Magistrats Francisco Vitoria i que ha recollit dotze vots dels vocals.

D'aquesta manera, Barrientos serà l'encarregat d'executar les ordres del Tribunal Constitucional sobre el procés sobiranista i d'estudiar la querella contra l'expresident Artur Mas pel 9N.

Contundència antiprocés

Quan el 12 de gener els aspirants a la presidència del TSJC van sotmetre's a diverses entrevistes, Barrientos va ser el més contundent a l'hora de tractar la "preocupant situació" provocada per l'acord de desconnexió —de fet, va ser l'únic que va treure el tema per iniciativa pròpia— i va indicar que "aquest escenari futur de ruptura de les relacions al camp institucional de la comunitat autònoma" provoca un marc "molt delicat des de la perspectiva del càrrec".

"No és l'escenari més idoni" va assegurar en referència a les relacions institucionals, al mateix temps que va expressar que la seva intenció seria la d'"acomodar-se a les circumstàncies de cada moment". Això sí. Sempre amb submissió als mandats legals i a l'ordre constitucional.

Gimeno no era el preferit

Barrientos ha reunit tres vots més que els que havia aconseguit el fins ara president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, que ocupava el càrrec des de feia cinc anys. Amb aquesta substitució es confirmen els pronòstics que apuntaven que Gimeno no era el preferit de la majoria conservadora del CGPJ.

Ja al setembre, el president del CGPJ, Carlos Lesmes, va mostrar el seu interès a no renovar-lo i a l'octubre va haver-li de trucar per expressar-li el seu desacord amb la tardança amb què portava el Tribunal l'assumpte del procés rupturista.

Catalunya reacciona

El Govern valorarà Barrientos per la seva gestió i no per les seves "declaracions anteriors". Així ho ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté.

De la seva banda, el jutge jutge suspès i senador per ERC, Santiago Vidal, l'ha qualificat de "reaccionari" i ha afirmat que el seu nomenament suposa "un atac greu a la independència del poder judicial".