eleccions 27S

Els vuit cognoms catalans no és només una pel·lícula directament inspirada en l'exitosa Vuit cognoms bascos. És també una pregunta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), que ha incorporat per primera vegada aquesta variable en el seu darrer baròmetre trimestral. “Quants dels seus avis van néixer a Catalunya?” Cap, un, dos, tres, quatre, no sap i no contesta. A partir d'aquí, en l'habitual creuament de dades, el CEO ha estudiat la relació entre aquest paràmetre i el comportament electoral dels enquestats.

I què explica la procedència dels avis dels catalans (si és que explica alguna cosa)? D'entrada, que el 50,9% dels enquestats, és a dir, una mica més de la meitat dels catalans i les catalanes, no tenen cap avi nascut a Catalunya. El 24,1% en tenen quatre; el 14,4% dos; mentre que en tenen un o tres el 5% dels enquestats.

A Barcelona el percentatge majoritari d'entrevistats (55%) no té cap avi d'origen català, igual que a Girona (40,8%) i Tarragona (40,5%), que en aquesta qüestió presenten dades gairebé calcades; mentre que la de Lleida és l’única circumscripció que situa el percentatge majoritari amb els quatre avis nascuts a Catalunya (43,3%).

Fins aquí no és més que un cens basat en els cognoms. Però, què passa quan es creuen les dades obtingudes pel CEO amb el record de vot de les passades eleccions al Parlament del 27S?

Votants de PSC, C's, CSQP i PP

Doncs, d’entrada que PSC, Ciutadans, Catalunya Sí que es Pot i PP són, per aquest ordre, les formacions que tenen els seus votants més concentrats en la franja de persones sense cap avi nascut a Catalunya, sempre segons el que declaren a l'enquesta. En el cas del PSC és un 80,9% dels votants mentre que C's té un 76,4%, CSQP el 74,5% i, en darrer lloc, per al PP representa un 74,3%. Una altra dada significativa és que el 67,9% de les persones que admeten no haver votat formen també part d'aquest 50,9% d'enquestats que no tenen cap avi d'origen català.

Votants de JxSí i la CUP

En canvi, Junts pel Sí i la CUP presenten unes dades més obertes quant a l'origen dels ancestres. En el cas dels que es declaren votants de JxSí, el 48,7% afirmen tenir els quatre avis nascuts a Catalunya, el 20,3% no en té cap, el 17,9% en té dos, tres el 8,3% i un el 3,7%. En el cas de la CUP, el grup majoritari de votants no té cap avi nascut a catalunya (35,6), seguit dels que en tenen quatre (27,5), dos (23,2), tres (9,4) o un (4,2).

Això és el que diu un cop d’ull al repartiment dels votants de cada partit. No obstant, si mirem com es distribueixen els votants no per partits sinó per origen dels avis el resultat aportat pel sondeig és també revelador. I amb molts més matisos.

Cap avi nascut a Catalunya

Quina és la formació majoritària per la qual han optat aquelles persones que expliquen no tenir cap avi nascut a Catalunya? Doncs a cap. El 20,1% no han votat. Els qui sí ho han fet han votat Ciutadans (16,1), PSC (15,8), CSQP (13), JxSí (12,6), CUP (8,3) i, en darrer lloc, PP (4).

Un o dos avis nascuts a Catalunya

Els qui tenen un sol avi nascut a Catalunya han votat majoritàriament JxSí (23,4), la resta no han votat (22,3) o han votat Ciutadans (21,9), CUP (10), CSQP (8) i PSC (4,3). Amb dos avis l'opció majoritària és JxSí (39,4), CUP (19,2), CSQP (8,5), PSC (6,3), C's (4,8) i PP (1,8).

Tres o quatre avis nascuts a Catalunya

D'acord amb els resultats de l'enquesta del CEO, amb tres i quatre avis nascuts a Catalunya, el vot es va concentrant de manera gradual en les candidatures de JxSí i la CUP. També, els qui declaren desconèixer d’on són els avis voten majoritàriament JxSí (54,5%).