La magistrada del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona, Beatriz Balfagón, ha decidit finalment traslladar a l'Audiència Nacional l'expedient del cas Pujol. Balfagón ha fet cas de l'informe que el magistrat José de la Mata li va enviar per tal d'agrupar la investigació que afecta la família Pujol Ferrusola en un únic tribunal.

L'Audiència porta les diligències de Jordi Pujol Ferrusola, la seva exesposa, Mercè Gironès, i diversos empresaris. Des de Barcelona s'investigava l'expresident de la Generalitat, la seva esposa i els seus fills Marta, Mireia, Pere i Jordi, pels diners dipositats a Andorra, la "deixa" de Florenci Pujol, pare de l'expresident.

La petició de la Fiscalia considera els encausats en els dos procediments com a clan, perquè disposaven de forma “comuna” del compte d’Andorra, l'existència del qual l’expresident va confessar el juliol del 2014. Fins i tot, Fernando de la Mata ha inclòs en les diligències des del mes d'octubre els únics fills de l'expresident no imputats en la causa, Pere i Josep. El germà petit, Oleguer, està imputat al jutjat central número 1 de l'Audiència Nacional també per blanqueig de capitals, per les seves operacions immobiliàries amb Drago Capital.

Va ser l'avi?

La decisió de traslladar a l'Audiència el cas Pujol facilita la feina i, sobretot, la col·laboració de la justícia andorrana. "Un jutge andorrà pot fer el sord a un jutjat de Barcelona però no a l'Audiència Nacional i menys en un cas de blanqueig de capital, ara que es volen treure l'estigma de paradís fiscal", apunten fonts judicials a El Nacional.

De la Mata haurà d'esclarir si la fortuna dels Pujol  Ferrusola prové de l'avi Florenci i dels rèdits de les inversions dels seus néts o bé de comissions procedents de l'adjudicació irregular de concursos públics des d'administracions governades per CiU.