No són majoritaris, però sí determinants per decantar la balança de cara a la investidura. Els 9 diputats de la CUP o els 8 dels comuns tenen la clau perquè Pere Aragonès arribi a la presidència, perquè amb el suport només de Junts no en tindria prou. De fet, ERC segueix insistint que els vol a tots dins d'un mateix govern, un objectiu ara mateix molt lluny de fer-se realitat. Amb aquesta oferta damunt la taula, CUP i comuns s'han reunit aquest dimarts al matí per explorar possibles pactes de govern. Com ja van fer en les seves respectives cites amb ERC, han constatat que Catalunya ha virat clarament a l'esquerra. El Parlament ha passat dels 61 escons dels partits d'esquerres —ERC, PSC, comuns i CUP— a 83. 

Ha estat el primer contacte després del 14-F entre totes dues formacions, que han acordat fer front comú per abordar quatre objectius compartits: combatre l'extrema dreta, avançar cap a un nou model policial que elimini entre d'altres els projectils de foam, la lluita per garantir el dret a l'habitatge posant el focus en la fi dels desnonaments, un pla de xoc ecologista que inclou aturar projectes com el BCN World o l'allargament de la C-32 entre Blanes i Lloret. 

Més enllà de la sintonia en aquest aspecte, anticapitalistes i comuns han fet palesa la distància en el debat nacional. Així, mentre la tesi cupaire és que cal insistir en la "ruptura democràtica", En Comú Podem insisteix en l'aposta pel diàleg amb Madrid com a únic camí per resoldre el conflicte. Això sí, totes dues parts comparteixen la reivindicació de l'amnistia i el compromís amb el dret a l'autodeterminació. 

Durant la reunió, la CUP ha aprofitat per retreure als comuns la seva aliança amb el PSOE, a qui consideren "actor necessari per seguir garantint la unitat d'Espanya i els interessos econòmics i polítics del règim". Els anticapitalistes han plantat damunt la taula l'exemple més recent: la negativa de Pedro Sánchez de complir la promesa de regular el preu del lloguer. Davant d'aquesta constatació, han emplaçat Albiach i companyia a "situar-se com un agent clau en la ruptura amb el règim del 78". 

Negociació multilateral

La trobada arriba després que tots dos partits s'hagin reunit —per separat— amb Esquerra Republicana i amb la campanya de fons que sectors de l'esquerra sobiranista estan fent per aconseguir que fructifiqui un govern d'ERC, CUP i comuns que deixi fora Junts per Catalunya. Aquesta aliança, però, estaria en minoria, ja que sumaria 50 diputats. Dit d'una altra manera, només podria ser realitat si comptés amb el sí del PSC o de Junts, o amb l'abstenció de tots dos. 

En paral·lel al bloc independentista, els de Jéssica Albiach estan en converses amb el PSC. L'objectiu que persegueixen, un tripartit amb socialistes i republicans, és tan o més inviable que el "Govern del 3-O" al qual aspira ERC. Aquest dimecres es tornaran a reunir amb la delegació socialista, que manté la voluntat de presentar Salvador Illa a la investidura tot i que no li surten els números per enlloc. Aquesta mateixa setmana, els comuns han advertit l'exministre que no compti amb ells per a una investidura fake. Alhora, demanen a ERC que s'oblidi de Junts

Per la seva banda, la CUP ha posat com a condició per seguir les converses per formar govern que es dissolgui la Brimo i dimiteixi el conseller d'Interior. Així ho ha traslladat en les seves respectives trobades amb ERC i Junts. Els anticapitalistes obren aquest dimecres un debat amb la militància per plantejar si han d'assumir o no responsabilitats institucionals, entre les quals hi hauria la presidència del Parlament. 

A la cita d'avui hi han assistit Eulàlia Reguant, Pau Juvillà i Xavi Pellicer per part de la CUP i David Cid, Candela López, Jordi Martí i Conchi Abellán en nom dels comuns.