La portaveu d'EH-Bildu, Mertxe Aizpurua, no ha defugit durant la seva intervenció al debat de política general al Congrés el tema de la violència terrorista. El gir polític que ha experimentat aquesta formació fins a convertir-se en aliat imprescindible del PSOE ha provocat que els retrets per la violència d'ETA s'hagin convertit en recurrents des dels escons de la dreta. Aizpurua ha dedicat una part de la seva intervenció a parlar sobre el que ha descrit com "el nou temps de convivència i pau que viu el país" i ha recordat la declaració que va pronunciar el coordinador general del partit, Arnaldo Otegui, el passat 28 d'octubre a Aiete manifestant el pesar del seu partit davant del dolor provocat per ETA, que "mai s'hauria d'haver produït". "Som conscients que per alguns mai serà suficient", ha admès la portaveu, després de reproduir bona part d'aquella intervenció davant de l'hemicicle del Congrés.

 

"Avui en nom d'EH-Bildu volem traslladar davant de tots vostès, davant vostè senyor Sánchez, el nostre compromís sincer amb la reparació de totes les víctimes i no n'oblidem cap", ha assegurat la portaveu abertzale. Ha recordat que la declaració d'Aiete va dedicar una menció especial a les víctimes d'ETA: "Traslladar-los el nostre pesar i el dolor pel patiment produït. Sentim el seu dolor, i des d'aquest sentiment sincer afirmem que mai no s'hauria d'haver produït, que a ningú pot satisfer que tot allò passés ni que es prolongués tant en el temps. Dissortadament, el passat no té remei. Sabem que res del que diguem pot desfer el dany causat, però estem convençuts que és possible almenys apaivagar-lo des del respecte, la consideració i la memòria de totes les víctimes".

La portaveu ha reiterat el sentiment de Bildu davant del patiment de les víctimes i el compromís de tractar de mitigar-lo en la mesura de les seves possibilitats. Aizpurua ha advertit els presents, en clara al·lusió als escons de la dreta, que seria "una bona contribució" que tothom estigués disposat a aportar la seva declaració en aquest procés. "Som conscients que per alguns mai serà suficient, però també som conscients que els bascos hem avançat molt, moltíssim, en la construcció d'aquest futur compartit, que les víctimes de tots els sentits estan fent un esforç enorme demostrant-nos que sí, que és possible escoltar-nos, empatitzant i des del respecte avançar", ha reblat.

La diputada ha advertit que el seu partit mai usarà la memòria de les víctimes com a arma política contra l'adversari -"com va succeir ahir també en aquest hemicicle", ha retret-. "La veritat la justicia i la reparació per a totes les víctimes és i serà la millor garantia que allò no torni a passar. Aquest és el nostre compromís i per això seguirem treballant", ha assegurat.