Junts ha hagut d'encaixar aquest dimarts la retirada d'una fotografia del referèndum de l'1-O que tancava l'exposició sobre l'aportació de Catalunya al progrés d'Europa que aquesta formació ha organitzat al Parlament Europeu. Tot plegat ha passat hores abans de la inauguració de l'exposició, prevista al vespre i just abans de la conferència en què Carles Puigdemont ha explicat les condicions que imposa per obrir una negociació amb l'Estat sobre la propera legislatura. L'Eurocambra, després de rebre les protestes de Ciutadans per la fotografia en qüestió en què apareixia una urna alçada damunt d'una multitud, ha ordenat la retirada de la imatge argumentant que no figura en el dossier informatiu que Junts havia presentat abans de muntar l'exposició.

L'eurodiputat Toni Comín, responsable de la iniciativa, no ha amagat durant la inauguració la seva frustració davant d'aquesta "censura". Al costat del plafó buit que continua presidint l'exposició, però ara orfe de fotografia, ha lamentat que el Parlament hagi caigut a la "trampa dels autoritaris". Per explicar el seu parer ha aprofitat el fet que la inauguració ha tingut un convidat inesperat, l'eurodiputat de Vox, Hermann Tertsch, que s'ha presentat a l'acte i ha esclatat amb un "això és apologia del colpisme", mentre Comín intervenia. "A això em referia", ha explicat l'eurodiputat.

De fet, la presentació no ha estat absent de certa tensió davant la constatació que entre el públic hi hauria persones gens simpatitzants amb la causa independentista, i els serveis de seguretat de la Cambra s'han repartit estratègicament pels escassos metres en què es desplega la mostra.

Després de l'agitada presentació, ha tancat l'acte Carles Puigdemont, que ha destacat que, malgrat la desaparició de la imatge de l'urna, la polèmica s'ha convertit en un efecte Streisand, que ha donat a conèixer l'exposició molt més del que s'esperaven els seus promotors. "Tothom sap quina fotografia és, i els vull agrair tot l'esforç de promoció que ens han fet", ha ironitzat en referència a les protestes de Ciutadans.

L'acte ha comptat amb la presència de bona part dels diputats de Junts que avui i demà participen en les jornades interparlamentàries de la formació i amb alguns eurodiputats d'altres països. També estava present l'eurodiputada Clara Ponsatí, molt distant de Puigdemont, especialment després de la roda de premsa en què el passat 5 de juliol va carregar contra l'estratègia de l'exili. Ponsatí ha estat una de les grans absències de la conferència que aquest matí ha pronunciat Puigdemont, però no s'ha perdut l'exposició.