Un ebrenc ha començat a caminar aquest diumenge els 1.300 quilòmetres que separen Cervera de la Marenda (Catalunya Nord) de Waterloo. La intenció de Rai López és cobrir aquesta distància mentre recull signatures a favor del dret a l'autodeterminació.

Camí per la República és el nom del projecte i López es mostra convençut que rebrà suports a tots els pobles on s'aturi.

Al jove l'acompanya un equip que l'anirà seguint durant tot el trajecte i porta una urna a tall de motxilla, on recull totes les signatures de suport que rep.

L'última, espera López, serà la de Carles Puigdemont quan el rebi d'aquí un mes a Waterloo. Un cop allà, l'impulsor de la iniciativa registrarà les firmes al Parlament Europeu, del qual espera una resposta oficial.

Rai López espera trobar-se amb Carles Puigdemont d'aquí un mes. L'objectiu és que López pugui donar la papereta que reclama el dret d'autodeterminació i que el president a l'exili signarà, després de caminar 1.300 quilòmetres. El propulsor de la iniciativa espera que sigui l'última abans d'entregar-les al Parlament Europeu. 

Tot i que és de les Terres de l'Ebre, López explica que no ha volgut començar a caminar des del sud de Catalunya perquè la intenció és "internacionalitzar i mostrar la causa" a través de França. De fet, espera que molta gent signi i doni suport al dret d'autodeterminació de Catalunya. "Anem amb moltes ganes i la veritat és que estem sobrepassats pel suport que hem rebut", assenyala.

De fet, López està "convençut" que cada dia més persones s'afegiran a la seva causa. Aquest diumenge han estat prop d'una vintena de persones les que han sortit amb el promotor de la iniciativa des de l'estació de Cervera de la Marenda a Catalunya Nord. "Creiem que el primer tram fins a Banyuls pot ser el més dur de tots, però hi anem amb moltes ganes", afirma.

Finançament popular

Durant aquests dies, López i la resta de persones que l'acompanyin durant els trams dormiran en llocs habilitats per activistes i particulars que donen suport a la causa. Aquest diumenge, un cop acabats els primers 30 quilòmetres, dormiran a Argelers.

"La veritat és que estem molt contents amb la gent que ens ha donat suport. Francesos que no tenen res a veure amb la independència que ens ajuden, a més d'entitats i empreses que ens donen tot el que ens cal", remarca López.

Promoció de la no-violència

Tot el trajecte ha de servir, explica López, per internacionalitzar la causa catalana "en tots els sentits". "Això també significa que expliquem que no som violents ni conflictius, és una qüestió imprescindible", assenyala López.

En aquest sentit, el promotor de la iniciativa demana al Govern que els ajudi a promocionar i donar a conèixer les seves intencions a les autoritats franceses. "Sabem que hi ha problemes amb els Armilles Grogues, però estem convençuts que s'entendrà i la policia francesa no ens posarà dificultats", ha dit.