Josep Antoni Duran i Lleida ha assegurat que "mai es negociarà una ruptura amb Espanya" perquè "Espanya no negociarà amb Catalunya, ni tindria la benedicció de la Unió Europea". En una entrevista a Els Matins de TV3, el candidat d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) a les eleccions espanyoles, ha explicat el seu programa de cara al 20D, basat en l'"esperit de diàleg, pacte i concòrdia".

El número u d'UDC ha avisat que el camí que proposa "serà molt difícil, però l'altre [la independència] és impossible" i podria fer que Catalunya "acabés pitjor del que està". Duran ha mostrat la seva intenció de trobar un nou "statu quo que serveixi pels propers 30 anys".

La seva proposta arrenca de convocar una ponència en el si de la comissió constitucional del Congrés per definir l'espai de Catalunya a Espanya. "Volem ser part de la solució i no del problema", ha reblat.

Preparat per perdre

Duran ha explicat que no es planteja l'opció de quedar-se sense representació al Congrés dels Diputats però, en el cas que fos així, "ho hauré d'assumir" i llavors decidiria què fer amb el futur de la seva carrera política. "Estic preparat per si passa", ha dit, però "no vaig a la campanya pensant si perdo".

 

També ha refermat la intenció del seu partit de presentar-se a les properes eleccions catalanes, siguin anticipades al març o les previstes després de la legislatura de 18 mesos que figura al full de ruta independentista. El partit va sumar 103.000 vots i va perdre la representació al Parlament als comicis del 27S, després del trencament de CiU, ruptura, a la qual Duran s'ha referit com un "mal negoci pel país".

Crítica a Rajoy

Ha criticat Mariano Rajoy per excloure Artur Mas de les converses antiterroristes amb altres forces polítiques i institucionals. "Rajoy no pot excloure el màxim representant de Catalunya. La resolució de ruptura no és excusa. Si té converses amb el lehendakari basc, Íñigo Urkullu, les ha de tenir amb en Mas".

 

Ha revelat que els últims contactes amb el President en funcions els va tenir "el 19 de juny, dia que ens vam acomiadar" i el passat 27 de setembre, que li va enviar un missatge de mòbil.