El periodista i exdirigent de Podem Albano-Dante Fachín i el fundador d'aquest partit, Pablo Iglesias, han topat a la xarxa, després que el polític madrileny s'ha queixat perquè l'escriptor Pere Antoni Pons li ha dit "més espanyol impossible". "Mira que hi ha insults i adjectius interessants en català i en castellà per criticar o per burlar-se de qualsevol, però que la manera de menystenir o burlar-se d'algú sigui anomenar-lo “espanyol” em sembla al·lucinant", s'ha queixat Iglesias. Fachin no ha estat en absolut d'acord amb aquest lament d'Iglesias, i li ha recordat que hi ha un conflicte nacional que no es pot obviar. "Estimat Pablo Iglesias: si el Regne d'Espanya reprimeix amb violència la gent d'un territori, esborra la seva llengua i empresona els seus representants, és molt normal que "espanyol" tingui connotacions negatives en aquell territori. No creus? O t'ho escric en "espanyol"?", ha argumentat amb ironia l'exdirigent de Podem.

Iglesias ha intentat després defensar la seva visió que obvia el conflicte nacional i s'ha queixat que Fachin ha canviat de parer respecte a allò que pensava quan el va conèixer. "I si antiavalots amb l'uniforme i els símbols de la Generalitat rebenten amb bales de foam veïns que intenten aturar un desnonament, això diu una mica de Catalunya i els catalans? Videla i els seus torturadors defineixen el caràcter dels argentins? Tu no eres així Albano. Una abraçada", ha indicat el polític madrileny. Fachin ha seguit el debat insistint que cal observar tot l'escenari, i ha recordat a Iglesias que, a diferència d'Argentina o de França, on només actuen les seves forces de seguretat, a Catalunya també hi intervé la policia espanyola, que una part de la població considera externa. "Tens raó: jo no era així. Per a mi l'1-O va canviar moltes coses. Per això vaig marxar del teu partit. O em vau fer fora, ara no ho sé.  Però en els exemples que poses (Mossos i exèrcit argentí) hi ha una diferència: els Mossos reprimeixen catalans a Catalunya. Com la Gendarmerie reprimeix francesos a França. ACAB. La diferència és que a Catalunya l'1-O eren policies espanyols reprimint catalans", ha precisat.

El també periodista Antonio Baños, exdiputat de la CUP, s'ha mostrat encantat amb els arguments de Fachin, l'ha felicitat i ha acusat Iglesias de fer-se el sord. "Ets un cracķ! Ell no entén ni escolta per entendre!", ha deixat anar.