El setmanari alemany Der Freitag ha criticat amb molta duresa el judici contra els presos polítics catalans, que s'ha d'iniciar aquest més al Tribunal Suprem. "L'Estat de Dret capitula davant la jurisprudència, quan els polítics de Catalunya van a judici", assegura.

El setmanari recorda que l'extrema dreta de Vox està condicionant el Parlament andalús, i apunta que això està endurint la política espanyola. Al seu entendre, ni el PSOE se n'escapa, amb la qual cosa veu com s'allunya alguna solució acordada sobre el conflicte de Catalunya amb l'Estat. "Els socialistes també estan participant en la cursa per una repressió més gran contra Catalunya a nivell autonòmic. Emiliano García-Page, president de la Junta de Castella-La Manxa, i Javier Lambán, president d'Aragón, reclamen la prohibició dels partits independentistes catalans", afirma. 

Der Freitag

Der Freitag situa en aquest enduriment la decisió del govern espanyol de celebrar un Consell de Ministres a Barcelona, contra el criteri del govern català. "Per mostrar la seva severitat amb els "separatistes" catalans, el govern del PSOE va anunciar que celebraria una reunió del Consell de Ministres el 21 de desembre. Per a molts catalans va ser una provocació deliberada, perquè era el primer aniversari de les eleccions que va forçar el govern del PP. La protesta va ser ferotge, i per això es va posar en marxa un monumental operatiu policial que va costar 1 milió d'euros", apunta.

El setmanari recorda que el Tribunal Constitucional es negava a tramitar les queixes dels presos polítics catalans, però que ha hagut de "cedir" després de la vaga de fam que van fer Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull.

"Poc abans del canvi d'any, va aparèixer un informe que afirmava que el Tribunal Europeu dels Drets Humans va condemnar Espanya en vuit ocasions per violació dels drets humans. Amb el judici contra els polítics catalans, és probable que n'hi hagi una altra", pronostica.