El diari Süddeutsche de Munic ha carregat amb duresa contra la forma com el govern de Pedro Sánchez ha plantejat l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos, i ha advertit que ara es pot acabar creant un centre de pelegrinatge ultra al mig de Madrid. El rotatiu es fa creus de com el govern socialista està gestionant aquesta qüestió.

El Süddeutsche considera que si les restes de Franco es traslladen des dels afores de Madrid a la cripta de la catedral de l'Almudena, al centre de la capital espanyola, serà una victòria dels franquistes. "Seria un triomf encara més gran per a ells si ja no s'haguessin de reunir en una vall remota i amb el temps fred de la tardor, sinó a la cripta de la catedral, cosa que seria un malson per al govern socialista".

Süddeutsche

El diari afirma que el president espanyol, Pedro Sánchez, "es va precipitar" en el seu anunci que retiraria les restes de Franco del Valle de los Caídos, i apunta que desconeixia que els familiars de Franco van adquirir fa 30 anys una tomba a la cripta de l'Almudena. Afegeix que el govern espanyol es pensava que els familiars traslladarien les despulles al Ferrol, a Galícia.

Süddeutsche explica la forta presència que encara té Franco en la societat espanyola, especialment en els entorns conservadors de Madrid. "La cripta de la catedral de l'Almudena de Madrid mai no havia tingut tants visitants. Però no hi van a resar, sinó per curiositat: és l'indret on aviat podria ser enterrat l'espanyol més famós del segle passat, el generalísimo Francisco Franco, que va governar el país durant 36 anys i va perseguir sense pietat els opositors", afirma.

La predicció del diari és que l'exhumació de Franco ha quedat aturada. "Tot indica que el fèretre no arribarà aviat a Madrid, i probablement es quedarà on és encara més temps", ha afegit.