El diari britànic Financial Times, el més influent en medis econòmics, ha carregat amb duresa contra el bloqueig de la política espanyola, i ha assegurat que Espanya és un dels països "més ingovernables d'Europa" i té un "sistema fracturat". "Després de 40 anys d'estabilitat política, Espanya ha esdevingut un dels països més ingovernables d'Europa. La política s'ha fragmentat entre els partits establerts i els partits nous rivals", ha insistit.

Segons el diari, Sánchez "espera ara tornar a l'antic sistema bipartidista" augmentant el seu suport a les eleccions del 10 de novembres, després que "no va aconseguir formar un govern estable" amb els 123 escons que va obtenir el PSOE en els anteriors comicis. El Financial Times, però, posa en dubte que el líder del PSOE se'n surti i adverteix que "el perill és que la paràlisi política que vol resoldre Sánchez, en surti reforçada".

Financial Times

"L'espanyol Sánchez aposta per les eleccions per sortir de l'atzucac polític", titula el Financial Times. "Els partits es culpen els uns als altres i la necessitat de noves eleccions mostra els límits d'un sistema fracturat"

El diari no amaga la influència que té la no solució del conflicte de Catalunya amb l'Estat en aquest escenari, a més del pes que van agafar els partits nous durant la crisi. Recorda en aquest sentit que la sentència del judici de l'1-O tindrà un gran impacte. "En el passat, els vots dels catalans van ser els que van ajudar a apuntalar els governs en minoria liderats pels dos grans partits espanyols. Però ara la qüestió catalana és la més polaritzada de la política espanyola, i no hi ha perspectives d'un suport similar al Congrés", assenyala.

Recorda a més que la crida a donar una "resposta de fermesa" contra l'independentisme català és el "crit de guerra" que usa la dreta espanyola, i apunta que això també pot influir en l'escenari quan surti la sentència i es produeixi la reacció catalana.