La televisió suïssa, SRF, ha fet un reportatge sobre les eleccions generals, on posa de manifest que Espanya no és un Estat plenament homologat a la cultura democràtica europea, i que té poca capacitat de consensos. "Només a Cambotja hi ha més desapareguts que a Espanya", és el titol que ha difós del reportatge, que recull declaracions de l'historiador de la Universitat d'Albacete Manuel Ortiz.

La televisió suïssa recorda que un dels temes que té sobre la taula la política espanyola, per ara no resolt, és si s'han de retirar les restes del dictador Franco del Valle de los Caídos. "O pel contrari cal seguir adorant Franco?", es pregunta. 

"Encara avui hi ha milers de fosses comunes sense obrir a Espanya. Són les víctimes del règim, els desapareguts, soterrats en algun lloc sense enterrament i sense el coneixement dels seus familiars. Almenys n'hi ha 150.000, ho sabem amb seguretat, en sabem els noms i cognoms. Però és molt possible que el nombre real sigui molt més alt. Només a Cambotja hi ha més desapareguts que a Espanya", assenyala l'historiador.

SRF

La RTV suïssa també parla amb el president de la Fundació Francisco Franco, Juan Chicharro, que intenta combatre aquesta idea fent comparacions amb la Segona Guerra Mundial. "Qui faci aquesta mena de comparacions és un analfabet o simplement no té ni idea del que està parlant. Milions de persones van ser assassinades al segle XX, a Polònia, Alemanya, la Unió Soviètica; el nombre de víctimes espanyoles és clarament ridícul", argumenta Chicharro.

La RTV suïssa conclou que han passat 80 anys des de la Guerra Civil espanyola però que encara hi sobreviu el mite de les dues Espanyes, i posa com a prova les visions que donen Ortiz i Chicharro "com si no parlessin del mateix país".

Aquí el reportatge de la RTV suïssa, en alemany.