El grup de Sobiranistes dels comuns ha lamentat a través d'un comunicat el canvi d'ideari que ha fet a parer seu Catalunya en Comú, "que allunya el partit de la centralitat del país". A més, diuen, "liquida els valors fundacionals dels comuns".

El partit liderat per Joan Mena ha aprovat avui mateix en un consell nacional un full de ruta que inclou una Constitució catalana en el marc plurinacional espanyol, com a via per superar l'actual marc estatutari. És a dir, una Constitució catalana, però dins d'Espanya. 

Això, per als crítics sobiranistes, suposa la "desaparició de qualsevol referència a la construcció d'una república catalana i a la referència d'un procés constituent que tingui al centre l'exercici del dret d'autodeterminació". La plataforma liderada per Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet ha dit que aquests canvis "trenquen amb els valors fundacionals del partit", ja que no supeditaven la voluntat de la ciutadania de Catalunya a l'Estat. 

Els sobiranistes critiquen que els últims mesos des dels comuns ha traspuat una "certa incomoditat" per fer referència a l'1 d'octubre. I en donen exemples: l'oposició "a posicionaments en contra de la repressió o crítics amb la Constitució del 78" o la "resistència per part d'un sector de la direcció a assistir a manifestacions que demanin la llibertat dels presos". Aquest canvi de rumb, afirmen, no està a l'altura de la situació actual del país i els allunya de ser "un projecte d'esquerres guanyador". 

L'ideari fundacional dels comuns

Els Sobiranistes recorden que Catalunya en Comú es va fundar com a nou subjecte polític a Catalunya, "convençuts que el país necessitava una nova esquerra i un nou sobiranisme". L'ideari polític que va defensar Xavier Domènech el 8 d'abril de 2017 justament reivindicava que Catalunya estava llavors immersa en el marc autonòmic d'un règim "que fa fallida i que impossibilita la sobirania de Catalunya". 

En la constitució del partit es va apostar per la creació a Catalunya d'una república social, democràtica i ambientalment justa, "com a màxima expressió i realització de la seva sobirania nacional". 

Avui, un any i mig després, els crítics han lamentat que la nova direcció del partit hagi aprovat "amb urgència i sense la participació del territori" un nou ideari. 

Alamany: "Havia de representar una altra manera de fer política"

Elisenda Alamany, després que els comuns hagin celebrat el consell nacional de partit, ha compartit una reflexió a la xarxa. "El nou projecte dels comuns havia de representar una altra manera de fer política. Això, per a alguns, com jo, era innegociable i irregatejable", comença el seu escrit.

Precisament, explica la sobiranista, perquè durant anys havia viscut en primera persona les conseqüències d'una "política allunyada de la gent, tant en la forma com en el fons, construir una nova política no era cap caprici".  

Alamany ha reiterat el desacord amb el nou full de ruta, que diu que s'allunya de "l'ideari que va tenir més de 40 tallers presencials arreu del país, més de 3.000 aportacions, la col·laboració de més de 300 experts en diverses matèries i el vot favorable de 5.000 persones".

"M'entristeix per tots els esforços i sacrificis per part de molta gent per arribar aquí", acaba el comunicat. 

"Persones per sobre la cúpula del partit"

Per als sobiranistes, quan es va fundar el partit el valor principal era que "la gent fos protagonista, no pas la cúpula del partit", una premissa que "amb la nova direcció s'ha perdut", diuen. 

El consell nacional de Catalunya en Comú ha avalat aquest dissabte el document estratègic que marca el full de ruta amb el 56% dels vots a favor. La resta dels vots han quedat repartits entre el 19,5% que hi ha votat en contra i el 24% que s'ha abstingut. El document aposta per una Constitució catalana en el marc plurinacional com a via per superar l'actual marc estatutari.

"Amb la marxa del coordinador general [Xavier Domènech], i quan moltes de les cares visibles ja no hi són, la nova direcció s'apressa a canviar l'ideari amb només 63 vots a favor", acaba la missiva. Els sobiranistes auguren un futur negre: "La situació és més preocupant ara que quan va néixer la plataforma Sobiranistes". "La transparència i la frescor que ens van veure néixer han quedat liquidades avui amb una reunió i 63 vots favorables", afirmen.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat