El diari The Washington Post ha publicat avui un dur article de la professora de Dret de la Universitat Georgetown Naomi Mezey, crític amb el judici al procés i amb l'empresonament dels nou membres del Govern i líders de les entitats cíviques catalanes. Segons l'article, tot plegat fa que "la democràcia també sigui jutjada a Espanya". Adverteix que això tindrà un impacte internacional.

Segons l'anàlisi, la repercussió del judici podria tenir més repercussions que el Brexit pel que fa a l'estabilitat interna i les disputes sobre la sobirania. "Fins i tot més que el Brexit. La crisi constitucional més greu que ha patit Espanya des de la transició a la democràcia en la dècada dels setanta fa presagiar disputes de sobirania i inestabilitat democràtica. I els 12 acusats —antics membres del Govern, parlamentaris i líders de la societat civil— no són els únics que s'enfronten a un veredicte. S'està jutjant la viabilitat dels estats democràtics de ciutadania diversa i dividida. En essència, el judici a Espanya tracta de si les democràcies poden gestionar desacords profunds entre els ciutadans i continuar mantenint el compromís democràtic", indica.

The Washington Post adverteix que, davant d'aquesta situació, els Estats democràtics tenen la temptació de respondre amb un "nacionalisme autoritari propi" i la divisa de la "unitat nacional", que explica l'atractiu que està adquirint el nacionalisme populista arreu del món. L'analisi adverteix que aquest escenari representa "un repte particular" per a Espanya, perquè té una relació històrica "no resolta" amb el franquisme, i recorda que el partit ultra Vox ara ha sorgit amb un "enfocament venjatiu contra la independència catalana".

Segons l'anàlisi, tot i que l'inici d'aquesta crisi política ve del fracàs de la reforma de l'Estatut, esclata amb la declaració d'independència i la posterior aplicació del 155. Afirma que no només es va dissoldre el Govern, sinó que després "Espanya s'ha enfrontat al nacionalisme autonòmic [català] amb el seu propi nacionalisme i amb tots els poders de l'Estat: la policia, la presó i la mà dura del dret penal". Per això no hi ha hagut distensió.

Per a l'article, el Brexit i el procés català són dues posicions equiparables, en sentit oposat. "Així com el Brexit és el drama de la sortida de la Gran Bretanya [de la UE], com ha assenyalat Fintan O'Toole a The Guardian, el judici [als presos polítics] marca el clímax del drama espanyol de la inclusió a la força [de Catalunya]", assenyala.

Segons l'anàlisi, el referèndum sobre la independència és la prova d'això, perquè "no va ser legal" però "tampoc va ser cap delicte" i "l'única violència real va ser la que va causar la policia que van enviar per intentar frenar-lo per la força".  Dona per fet que el que decideixi el Tribunal Suprem espanyol no servirà per resoldre el conflicte, sinó és que l'empitjora. 

"Espanya s'encara ara a les exigències que presenta el pluralisme. La capacitat que tingui per reconèixer i alimentar aquest pluralisme sense veure's amenaçat per ell determinarà si Espanya és capaç de defensar la democràcia i adaptar-la al segle XXI", conclou.