L'economista Santiago Niño Becerra ha apuntat que, en essència, hi ha dues Europes, i ha situat Catalunya en una d'elles. Becerra ha publicat un mapa del percentatge de població que treballa en ciència i tecnologia, i presenta la majoria d'Europa en nombres alts i color blau. En canvi, la majoria d'Espanya, els països de l'Est, Grècia i Turquia apareixen amb xifres baixes de color vermell.

"És matisable, però en essència aquestes són les dues Europes", ha indicat l'economista.

Les àrees amb més presència d'empleats en ciència i tecnologia són a Alemanya i els països nòrdics, i també n'hi ha de destacada a Polònia i Madrid, a més de Catalunya.

Becerra també ha alertat de l'intent del govern espanyol de penalitzar les jubilacions anticipades, i ha recordat que són el mètode que utilitzen les empreses grans per "treure's de sobre les persones de més edat, és a dir les més cares". "Dono per suposat que el senyor ministre ho sap", ha afegit.

El ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha advocat per refer les penalitzacions que s'apliquen a les pensions dels que es jubilen anticipadament perquè siguin del 8% per any, com es pretenia amb la llei, i no acabin estant per sota com passa actualment.

Durant la seva intervenció en la presentació del primer llibre blanc del talent sènior d'Adecco i la fundació Seres, Escrivá ha insistit que a Espanya hi ha un "excés de jubilacions anticipades" i que és una cosa que és necessari desincentivar "clarament".

Aquesta opció té "coeficients desincentivadors no prou desincentivadors", ha afegit Escrivá, que ha advocat per "refer" el sistema perquè "reflecteixi més" que si algú es vol jubilar, per exemple dos anys abans, tindrà una penalització permanent a la seva pensió del 16%.

"És el que la norma original tenia al cap i ens sembla suficient, però és que en la pràctica acaba sent un 4% per a molts casos", ha assenyalat.