Pedro Sánchez pensa en fer una crisi i remodelar a fons el seu govern. Es tractaria de reduir el nombre de ministeris (ara en són 22) per enviar a Brussel·les un senyal d’austeritat i de canvi de rumb davant la crisi sanitària i econòmica de la covid-19, i tocar el crostó a Unidas Podemos arran de la investigació d’alguns líders del soci júnior per malversació, malgrat que la causa està en fase molt inicial. Són els motius que diversos noms de la dreta mediàtica (VozPópuli, ABC, La Razón…) esmenten, sense documentar, per afirmar que Sánchez vol refer l’executiu que presideix.

L’excusa per fer-ho, segons VozPòpuli i l’ABC, seria el nomenament de l’astronauta Pedro Duque, ara ministre de Ciència, com a president de l’Agència Europea de l’Espai (ESA), que fonts de La Moncloa donen per fet. Seria el senyal de sortida per a unificar aquest ministeri amb el d’Universitats i el d'Educació, dirigits ara per Manuel Castells (UP, promogut per Ada Colau) i Isabel Celáa (PSOE) —ambdós criticats en en seu ram— i fusionar el Ministeri de Consum d’Alberto Garzón (UP) amb Sanitat o Economia, segons els mitjans esmentats, que parlen de “perfils tècnics” per ocupar aquests departaments.

Cop de timó

Aquests mitjans també especulen que Sánchez doni un cop de timó pressionat per la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, i la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ambdues socialistes, que cercarien suports més a la dreta per a uns pressupostos generals de l’Estat que Pablo Iglesias, enfrontat a Calviño i Montero, no comparteix. Les dues ministres han desplegat les últimes setmanes una certa activitat per guanyar-se la voluntat de “diversos sectors econòmics”.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz (UP), sempre surt lloada com una persona “més flexible” a l’hora d’encarar la negociació pressupostària. Irene Montero, ministra d’Igualtat, no surt esmentada en cap d’aquestes cròniques, malgrat que sovint és blanc dels atacs d’aquests diaris.

VozPópuli, en canvi, no perdona María Jesús Montero, “que pot perdre poder” a causa de “algunes relliscades en aquests mesos” —no se’n diu cap— i perquè “a Hisenda ha generat tensió amb els ajuntaments, fins i tot els socialistes”. El càstig seria, segons “alguns sectors del govern [espanyol]”, eliminar-la i afegir la seva cartera, Hisenda, dins d'Economia o de Seguretat Social. La Razón, però, situa Montero fent campanya per descavalcar Susana Díaz al capdavant del PSOE d’Andalusia.

Tensions per l'emèrit

No hi manquen referències a “diversos barons socialistes” —mai anomenats— que “haurien traslladat a Sánchez el seu desig que prescindeixi del llast que suposa la presència d'Iglesias i ministres afins al govern”, com insinua La Razón.

La Moncloa aposta per un govern llarg, ha descartat aquest mes una remodelació de l’Executiu i veu aquestes especulacions com un intent de fer-lo caure peti qui peti, tot aprofitant les tensions amb Unidas Podemos arran dels escàndols del Rei emèrit, que per ara no han anat més enllà de la retòrica.