Dos jutges investiguen dues lesions a l'ull en els incidents que hi va haver el 14 i el 18 d'octubre en les mobilitzacions postsentència. Són el jutge d'instrucció 5 del Prat de Llobregat i un jutge de Barcelona.

El primer cas és la pèrdua de l'ull en les càrregues a l'aeroport el dia 14 i el segon, també de pèrdua de visió en un ull, va ser el 18 d'octubre a plaça Urquinaona. Mentre que en aquest darrer sembla clar que el causant de l'impacte podia haver estat una pilota de goma de la policia espanyola, en el primer hi ha dubtes sobre si va ser una pilota de goma del CNP o un projectil de foam dels Mossos d'Esquadra.

En el moment dels fets, hi havia un grup de policies espanyols amb les armes llargues llançadores de pilotes de goma, però també dos agents dels Mossos d'Esquadra, dins el mateix grup, amb les llançadores de foam. I això obre la doble possibilitat.

Els advocats també es pregunten què feien dos mossos en mig d'una unitat d'antiavalots dels CNP al pàrquing de l'aeroport on hi va haver la càrrega i l'impacte a l'ull.

Els jutges ja han admès a tràmit aquestes dues denúncies i ara comencen la investigació. Però, a més, hi ha 19 denuncies més en marxa per diferents lesions. Pel que fa als lesionats que han perdut la visió d'un ull, n'hi ha 4 en total. Dos ja tenen el cas admès a tràmit, i els altres dos estan en procés de denunciar i preparant el cas.

El balanç global

Un mes i mig després de la publicació de la sentència del judici al procés i de les mobilitzacions, avui Som Defensors, el grup de suport que integra advocats, observadors i psicòlegs, fan balanç. Asseguren que hi hagut "vulneracions de drets greus" amb 149 casos d'agressions policials i més de 200 detinguts al llarg dels dies de mobilització que acoten entre el 14 i el 21 d'octubre.

En total hi ha ara mateix 21 denúncies als jutges, entre les quals s'inclouen 3 dels 4 lesionats que van perdre un ull per l'impacte de pilota de goma o foam.

"Hi ha hagut ús de pilotes de goma i foam llançades a curta distància i en zones prohibides com el cap" per part dels Mossos d'Esquadra i la policia espanyola, i a conseqüència d'això hi ha hagut 4 persones amb lesions a un ull i 20 lesions de foam i 8 més de pilotes de goma. De les 122 agressions que van veure els observadors i que han derivat finalment en 149 casos d'excessos policials que estan gestionant des d'Irídia, 18 són cops de porra al cap. Des de Som Defensors, destaquen: "Els agents de Mossos d'Esquadra no anaven degudament identificats. Constatem que el fet que no vagin identificats per davant i per darrere dificulta el control dels eventuals excessos policials", i asseguren que vetllaran perquè portin les identificacions com està estipulat i perquè es faci efectiu en sis mesos. "Estarem mediant i observant", diuen.

 

A més denuncien que s'han detectat pràctiques que contribueixen a incrementar la pressió i l'estrès dels manifestants com l'encapsulament, agressions verbals, carrusels, limitacions de moviments, gasos, entrada en establiments privats, a més d'agressions amb intenció exemplificadora i de càstig. També han detectat revisions mèdiques amb presència policial quan està prohibit o declaracions amb manilles, amb policies encaputxats, sense dret a intèrprets.

Entre la vulneració de drets hi ha el d'expressió i informació amb l'agressió de 65 periodistes. A més hi va haver detencions d'observadors. Alguns d'ells no van poder accedir a les zones susceptibles de vulneracions. "Les persones observadores han patit restriccions i agressions de la policia. La tasca d'observació està avalada i protegida per les nacions unides", expliquen.

Hi ha 149 detencions que està investigant. Fina a 43 per situacions d'agressions del CNP, 75 per situacions agressions dels Mossos d'Esquadra. Tenen comptabilitzats 18 casos per cops de porra directes al cap, 54 impactes de projectils, 60% de foam 40% de bales de goma, i s'estan investigant, també, 3 casos d'agressions per atropellament, 8 casos de tortures i 5 casos d'agressions a periodistes.

El col·lectiu Stop Bales de Goma, que integra el grup Som Defensors, ha demanat la dimissió del conseller Miquel Buch, que s'investiguin els possibles casos de mala praxi i que es depurin responsabilitats: "No pot quedar només amb una sanció als Mossos. Les investigacions han de ser públiques i han d'ajudar a les querelles i demandes que posin les persones afectades".