Aquest dimarts el ministre d'Exteriors de l'estat espanyol, José Manuel Albares, ha comparegut al Congrés per defensar públicament la posició d'Espanya en el conflicte entre Israel i Palestina. Recentment, unes declaracions de Pedro Sánchez afirmant que podrien reconèixer unilateralment l'estat Palestí van desbocar en una important crisi diplomàtica amb Israel, i Albares avui ha volgut defensar la posició de l'executiu davant les crítiques sorgides. Durant la seva intervenció al Congrés dues persones, un home i una dona, han interromput el discurs d'Albares al crit de "Visca la llibertat. Mort al sionisme!", les dues persones han onejat una bandera palestina des de la tribuna de convidats i han estat desallotjats a la força per personal de la Cambra. Han cridat, des de dalt de la tribuna on acudeixen els convidats a la cambra baixa, que Israel és "un estat genocida" i que Espanya "és còmplice del genocidi del poble palestí".

Durant la seva intervenció, Albares ha defensat que "Espanya fa costat al poble israelià", però ha reivindicat també que "el poble palestí també és un poble amic i li donem suport en la seva aspiració d'establir per fi un Estat propi". En aquest sentit, el ministre d'Exteriors ha defensat les paraules que Pedro Sánchez va dir des de Rafah, la ciutat de la Franja que fa frontera amb Egipte. "La seguretat d'Israel està entrellaçada amb l'esperança del poble palestí. I aquest horitzó d'esperança és l'Estat palestí", ha afirmat el ministre, qui ha reforçat el compromís del govern espanyol amb l'existència de l'Estat palestí quan es compleixen gairebé dos mesos de guerra a Gaza, arran de l'atac de Hamàs del 7 d'octubre que va causar 1.200 morts i la posterior resposta israeliana en forma d'uns bombardejos que han causat més de 15.000 víctimes mortals a la franja de Gaza. "Reconeixem el dret d'Israel a defensar-se d'aquest atac terrorista", ha dit Albares, qui també ha reivindicat que la resposta militar d'Israel "ha de respectar els límits del dret internacional i del dret internacional humanitari, que protegeixen la població civil palestina i en favor de la protecció del qual parlarem sempre".

Abans de la seva compareixença per explicar la postura del govern espanyol respecte a l'atac terrorista perpetrat per Hamàs el passat 7 d'octubre i la consegüent ofensiva militar israeliana sobre la Franja de Gaza, el ministre ha mostrat el seu desig que hi hagi "un diàleg d'altura" amb totes les forces polítiques perquè "avui aquí parlarem de justícia i de pau". "La política exterior és per definició la gran política d'Estat", ha subratllat el ministre.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!