Xavier Domènech ha estat el primer a reunir-se aquest dijous amb el nou president del Parlament, Roger Torrent, que ha iniciat la ronda de contactes per a la investidura. El líder dels comuns li ha traslladat que no tenien candidat i que és responsabilitat del bloc independentista intentar formar govern. També ha manifestat, però, que la proposta de Carles Puigdemont “no és una proposta viable d’investidura”, ni telemàticament ni per delegació. Atès el cas, hi votarien en contra.

“Més enllà del problema reglamentari, per nosaltres no és una proposta viable, perquè la Generalitat de Catalunya és a Catalunya”, ha assegurat Xavier Domènech, que ha recordat que, com van dir durant la campanya, no participarà en cap investidura d’una majoria on hi hagi Junts per Catalunya. “Això es veu refermat per la sentència del cas Palau”, ha afegit. Ha assenyalat que Junts per Catalunya és una coalició del PDeCAT i CDC.

roger torrent xavier domenech - sergi alcazar

El cap de files de Catalunya en Comú-Podem ha insistit que hi ha un “problema de viabilitat” en la candidatura de Puigdemont. “Per nosaltres és clau i urgent formar un govern a Catalunya per recuperar les institucions, sortir del 155 i treballar cap a una nova normalitat democràtica”. En aquesta línia, ha dit que la responsabilitat dels qui van guanyar les eleccions és “no fer propostes que bloquegin encara més” la situació.

Sobre la possible delegació de vot dels diputats electes a Brussel·les, ja registrada al Parlament, Domènech s'ha limitat a instar els partits independentistes a “solucionar aquesta situació”.