L’espectre dels dits acusadors es va ampliant. Avui ha estat la portaveu del Partit Popular al Parlament Europeu, Dolors Montserrat, qui ha insistit a vincular l’independentisme amb la Rússia de Vladímir Putin. Ho ha fet aquest dissabte en la seva intervenció davant del XX Congrés del PP a Sevilla, unes denúncies a les quals s'hi ha sumat Manfred Weber, president del PPE a l'Eurocambra. Tot plegat, la mateixa setmana que el president Pedro Sánchez també va acusar Junts per Catalunya d’haver “coquetejat” amb el president rus, en el marc d’un debat sobre la invasió russa d’Ucraïna. Els populars han liderat iniciatives a les institucions europees en aquest sentit.

En la seva intervenció, Dolors Montserrat ha denunciat les “campanyes de desinformació i propaganda” que ha estès Vladímir Putin per arreu d’Europa, i ho ha vinculat amb l’independentisme català: “Putin ha trobat aliats en els extrems i en els separatismes per debilitar els pilars de la nostra democràcia des de dins d'Europa, i els espanyols coneixem bé l'intent de desestabilitzar la nostra societat amb fake news i ingerències al servei del separatisme català”. De fet, ha arribat a qualificar els independentistes d’”amics de Putin” i ha reivindicat les iniciatives del PP perquè la Comissió Europea investigui "totes les ingerències de Putin a Europa, i també les de Catalunya”.

 

Tot seguit ha estat el torn del president del PPE al Parlament Europeu, Manfred Weber, que ha criticat que el Kremlin "ha finançat populismes d'extrema dreta i independentistes a tot Europa, també a Espanya amb Catalunya". El polític alemany ha rebatut que ells "no col·laboren amb separatistes" i que treballen per una Espanya i una Europa "fortes i unides".

Aquest dimecres qui va fer-ho va ser Pedro Sánchez en el marc de la seva compareixença per la guerra d’Ucraïna, el decret anticrisi i el Sàhara Occidental. Davant les crítiques de Míriam Nogueras per la insuficiència de les mesures, va respondre atacant. En la seva segona rèplica, el president del govern espanyol va voler "agrair" que Nogueras hagi "marcat distàncies amb Putin i amb aquell règim". I el dirigent socialista va reblar en aquest sentit: "Perquè vostè representa un partit polític --no faré servir els termes que s'han fet servir per part d'altres grups parlamentaris-- que ha jugat amb foc i ha coquetejat amb Putin".

Tota aquesta polèmica, que ha enfrontat els socis independentistes, va explotar fa dues setmanes, quan diversos mitjans van publicar informacions sobre suposats vincles de l'entorn del president Carles Puigdemont amb la Rússia de Vladímir Putin. Llavors Gabriel Rufián va criticar, en referència a Josep Lluís Alay, que eren "senyorets que es passejaven per Europa reunint-se amb gent equivocada perquè durant una estona es creien James Bond”. Al cap de 24 hores, el portaveu d’ERC es va disculpar per les formes però va insistir que calia desmarcar l’independentisme de Putin.

Feijóo ven moderació

Ja va passar a la convenció del passat octubre a València. Sis mesos més tard, la història s'ha repetit a Sevilla: Isabel Díaz Ayuso ha estat rebuda amb ovació i aplaudiments al congrés extraordinari del Partit Popular, més que ningú altre. Va passar ahir i ha passat avui. Ella no havia de ser la protagonista, però ha eclipsat tothom, fins i tot el gallec Alberto Núñez Feijóo que ha d'assumir les regnes de la formació. El seu discurs, un dels més esperats, va estar a l'altura de les expectatives. Aquest cop va carregar contra el que ha batejat com a "ecofeminisme resilient empoderat amb perspectiva de gènere sostenible" i va denunciat¡r que hi ha espanyols a qui es "priva" de poder estudiar en castellà. I també va tenir un missatge per Feijóo: "No ens hem reunit aquí simplement per guanyar un congrés, sinó per guanyar eleccions”. Tot un avís a navegants.