L'exconsellera de Treball Dolors Bassa, condemnada pel referèndum de l'1-O, ha respost aquest dilluns a la revisió de les condemnes feta pel Tribunal Suprem. Bassa, que juntament amb Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Turull ha estat condemnada per un delicte de desobediència en concurs amb la malversació, s'ha mostrat crítica amb la decisió del Suprem: "Ara resulta que ens deien que el delicte era la sedició i la malversació havia servit per fer sedició. Cau la sedició del Codi Penal i ara en la 12a de sentència es veu que eren per la malversació. Apa, aquí!". "Ens volen atemorits, callats i amb perfil baix", ha afirmat l'exconsellera en una piulada.

dolors bassa tuit
Piulada de Dolors Bassa reaccionant a la sentència del Tribunal Suprem

Aquest dilluns s'ha conegut la revisió de les condemnes dels líders independentistes feta per la sala penal del Tribunal Suprem, presidida per Manuel Marchena. El tribunal ha condemnat Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa per un delicte de desobediència en concurs amb la malversació i els manté les penes d'inhabilitació absoluta fins al 2031 a Bassa i Junqueras, i fins al 2030, en el cas de Romeva i Turull. La sentència, però, extingeix les penes d'inhabilitació contra Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Josep Rull, Joaquim Forn i Carme Forcadell per la revisió de delictes. 

En concret, el tribunal s'alinea amb Llarena i explica que el referèndum s'ha de perseguir sota els preceptes de la malversació greu i no l’atenuada, que implicaria rebaixar les penes d'inhabilitació i la supressió de la presó. Segons el Suprem, Junqueras, Romeva, Rull i Bassa no es poden beneficiar de la reforma del Codi Penal perquè "mai es podrà entendre que es va tractar d’una actuació absent d’ànim de lucre". De fet, després del canvi legislatiu, el tribunal ha substituït la sedició per la desobediència a tots els exmembres del Govern, mentre que a Jordi Sánchez i a Jordi Cuixart els ha condemnat per desordres públics.

La situació dels líders independentistes

Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa són els que acumulen condemnes més dures després del judici al procés pels delictes de sedició, malversació i desobediència. Encara que els indults del govern espanyol els han permès sortir de la presó, la interlocutòria d'aquest dilluns ha confirmat que el Suprem manté les penes d'inhabilitació als líders independentistes. Ara, el jutge instructor Pablo Llarena s'haurà de pronunciar sobre els recursos escrits contra la seva reinterpretació del Codi Penal.

Des del Govern han criticat la revisió de la sentència dels presos polítics independentistes, assenyalant que el tribunal ha fet un "cop a la democràcia" i ha "atemptat contra les voluntats expressades per les majories a les cambres". La portaveu nacional i secretària general adjunta de ERC, Marta Vilalta, ha considerat una "arbitrarietat" que es mantingui la inhabilitació per a Junqueras, Romeva, Bassa i Turull i ha defensat que la reforma del Codi Penal "està ben feta". En aquest sentit, Vilalta ha subratllat que el problema és dels jutges que no l'apliquen.