El documental que ha elaborat Netflix sobre el procés català, i que es podrà veure a la tardor, finalitzarà amb el nomenament de Quim Torra com a nou president. "No volem que se'ns titlli de manipular" i "intentem mantenir la imparcialitat". Aquesta són dues de les màximes que han volgut seguir els directors del documental, que es titularà Dos Cataluñas, Álvaro Longoria i Gerardo Olivares. Així ho ha explicat Longoria aquest dijous després de la projecció, en el marc del DocsBarcelona, dels 25 minuts inicials.

El documental, amb 85 entrevistes, s'estrenarà mundialment a Netflix a la tardor i durarà unes dues hores. Tot i el títol en el sentit que hi ha dues catalunyes, seguint un argument unionista, el codirector ha apuntat que no només hi ha dos blocs i que el documental també s'hauria pogut titular "set milions de catalunyes o set catalunyes perquè hi ha set partits". Actualment encara s'ha de rodar alguna imatge més, però ha insistit que es preveu que s'acabi amb l'arribada de Quim Torra a la presidència de la Generalitat. Dos Cataluñas, de Netflix i Morena Films, documenta el conflicte al voltant de les eleccions catalanes del passat 21 de desembre. Acompanyant els candidats en el seu recorregut per tota Catalunya, Brussel·les i fins arribar a Estremera, el documental mostra el backstage dels mítings, la preparació dels debats i la intimitat dels candidats durant la campanya i la nit electoral. "Hem tingut un accés privilegiat a tots", ha dit Longoria. Aquest dijous s'han pogut visionar les primeres imatges del documental, on s'han presentat alguns dels seus protagonistes com Carles Puigdemont i Inés Arrimadas, amb imatges també de l'1 d'Octubre d'algunes escoles. 

Amb unes 85 entrevistes a intel·lectuals, juristes, polítics, periodistes i ciutadans amb sensibilitats oposades, el documental vol "aprofundir més enllà dels titulars en el com i el perquè s’ha arribat a aquesta difícil situació". Al documental hi intervenen personalitats com Carles Puigdemont, Inés Arrimadas, Raül Romeva, Miquel Iceta, Elsa Artadi, Jordi Turull, Marta Rovira, Xavier Domènech, David Fernández, Ada Colau, John Carlin, Raphael Minder, Iñaki Gabilondo o Pablo Simón. No han aconseguit entrevistar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. El codirector ha explicat que també van viatjar a Estremera, on hi va haver un míting. 

Ha explicat que han seguit tots els set partits i tots tenen la seva oportunitat d'explicar el seu punt de vista. Ha remarcat que no és un reportatge sobre les eleccions, sinó que és un documental que pretén que d'aquí 10 anys algú el pugui veure i segueixi tenint interès. "El més delicat és no caure en una cosa que d'aquí a un any no tingui contacte amb la realitat, i el tema judicial és molt important i ja veurem com evoluciona", ha apuntat Longoria. 

El codirector ha assegurat que tenien molt clar des de l'inici que havien de deixar les opinions aparcades i enfrontar-se a un tema "molt complex amb la ment oberta". Per això, ha demanat als futurs espectadors que tot i que tinguin una opinió sobre el procés l'aparquin durant dues hores, escoltin i deixin que tothom parli, i al final potser fins i tot poden variar la seva opinió. "És important que la gent deixi les seves opinions i es relaxi durant dues hores", ha afegit. Ha indicat que si aconsegueixen "ajudar que la gent escolti l'altre, seria meravellós. Això és el que més fa falta: escoltar i intentar-se posar en les sabates de l'altre".