El Festival de Cinema i Fòrum de Drets Humans (FIFDH) projectarà diumenge a Ginebra un documental francès sobre el referèndum català de l'1-O, i que es titula Catalunya: Espanya, a un pas de la crisi nerviosa. El documental es projectarà en la sessió de cloenda del festival, que inclourà després el col·loqui amb el president Carles Puigdemont, en una sessió que ha posat visiblement nervioses les autoritats espanyoles.

El documental recull la repressió policial durant el referèndum de l'1 d'octubre, i repassa les diferents derivades polítiques. El documental, obra de Sylvain Louvet, Gary Grabli i Julie Peyrard, exposa els orígens de l'independentisme català i n'entrevista els protagonistes de l'actual situació, tant els independentistes com els unionistes, a més d'analistes europeus.

"Arran del documental, el Festival vol debatre qui pot exercir el dret a l'autodeterminació i recorda que ho reclamen a Catalunya, Escòcia, el Kosovo i el Kurdistan. "El 2008, la declaració d'independència de Kosovo, reconeguda per diversos estats, va obrir el camí a diverses regions que tenen moviments independentistes, invocant el dret a l'autodeterminació.

Mentre que les proclames unilaterals recents d'independència del Kurdistan iraquià i de Catalunya són categòricament rebutjades pels poders centrals iraquians i espanyols, i fortament reprimides, els mecanismes d'aplicació i garantia d'aquest dret semblen hores d'ara obsolets. Estem assistint a una evolució del dret a l'autodeterminació, que fins estava reservada al context de la descolonització? Davant dels Estats, els pobles també està organitzant", indica un escrit del Festival.