Un grup de personalitats històriques de l'esquerra independentista han promogut un manifest a favor d'una "entesa organitzativa" de caràcter transversal a l'entorn del president a l'exili, Carles Puigdemont, i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí i el Consell per la República.

El manifest es presentarà, si no hi ha canvis d'última hora, a l'Ateneu Barcelonès el proper dissabte, una setmana abans de l'acte de masses que Puigdemont, Comín i Ponsatí, tots tres eurodiputats, protagonitzaran a Perpinyà. El document íntegre, al qual ha accedit ElNacional.cat, és el següent:

 

Entre els signants hi ha l'alcalde de Montblanc i exdiputat al Parlament Josep Andreu, històric militant d'ERC que precisament aquest dimecres s'ha donat de baixa de la formació republicana. També el signen Julià de Jòdar, escriptor i exdiputat de la CUP; Pere Pugès, un dels fundadors de l'Assemblea Nacional Catalana, o el filòleg i exdiputat de Solidaritat Catalana per la Independència Antoni Strubell. 

El manifest parteix de la premissa que la repressió de l'independentisme per part de l'Estat ha aconseguit que el conflicte "entri en una fase d'estancament" i "fins i tot de possible retrocés cap a l'autonomisme". Una situació d'atzucac agreujada, assenyala el text, per "l'absència d'un full de ruta compartit per institucions, partits i entitats sobiranistes".

El paper de Puigdemont

Els signants consideren que Puigdemont "simbolitza la persistència del compromís col·lectiu amb la causa de la independència" i el Consell de la República "n'és l'expressió institucional embrionària". Però aposten per "una entesa organitzativa" que "articuli i superi les actualment existents". La intenció dels signants és, des d'aquesta perspectiva, "consolidar i complementar" la línia d'actuació de Puigdemont, Comín, Ponsatí i el Consell per la República.

Superar els partits

El manifest vol donar pas a l'articulació d'una nova organització transversal que, segons fonts dels promotors, hauria de ser capaç de superar "el sistema de partits que ha resultat el gran fre del procés".

Amb aquest objectiu, s'ha convocat una "assemblea oberta" per al proper 29 de març a Barcelona que podria suposar l'inici de la creació d'una nova organització política independentista.  

La iniciativa arriba en uns moments en què l'espai de l'independentisme a l'entorn de Puigdemont, la marca electoral Junts per Catalunya (JxCat), el PDeCAT -partit sorgit de la refundació de Convergència-, la Crida de Jordi Sànchez i altres grups d'independents com Acció per la República ha de clarificar la seva articulació de cara a les properes eleccions catalanes.