L'ambaixada espanyola al Regne Unit va monitorar l'any passat la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, amb una visible preocupació per les relacions entre Escòcia i Catalunya. Un representant de l'ambaixada va seguir una conferència política de l'SNP a Glasgow, amb especial menció a l'homenatge que es va fer a la consellera Clara Ponsatí, i també a la presència posterior del vicepresident Pere Aragonès en un altre esdeveniment, i en va fer un informe per al ministeri d'Afers Exteriors, que porta per data el 15 d'octubre del 2018.

El cable diplomàtic és un dels documents que va aportar el ministeri d'Afers Exteriors en la causa judicial per intentar tancar les delegacions del Govern a Alemanya, Suïssa i el Regne Unit, als quals ha tingut accés El Nacional. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha tombat recentment aquesta ofensiva jurídica.

WhatsApp Image 2019 08 02 at 17.10.20

La nota posa especial accent en Ponsatí, perquè estava pendent de discussió l'euroordre del jutge Pablo Llarena, finalment retirada. "Pel que respecta a les relacions entre l'SNP i els independentistes de Catalunya, així com a la Conferència de Primavera, la política catalana Clara Ponsatí (llavors objecte d'una Ordre Europea de Detenció i Lliurament) hi va ser present i fins i tot va pujar a la tarima d'oradors. En aquesta ocasió [en una altra conferència a l'octubre] el convidat va ser el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que, si bé no va intervenir en el plenari, sí que ho va fer en un dels esdeveniments al marge (fringe events) el 8 d'octubre. En el curs de l'acte, va intervenir per donar suport a la celebració d'un segon referèndum escocès. També va fer declaracions a la premsa, en particular al diari nacionalista The National Scot". Cita en aquest sentit que, segons Aragonès, la delegació del Govern al Regne Unit té contactes amb tots els partits britànics i amb Westminster a través de l'Associació pro-catalana.

El cable també repassa el discurs que té la presidenta d'Escòcia sobre la independència, i apunta que és independentista però que introdueix "dosis de pragmatisme". "Del discurs de clausura [en la conferència de l'SNP de l'octubre] en sobresurten dos missatges: Escòcia segueix necessitant la independència com a corol·lari del sistema de devolution, amb la justificació afegida del tracte que han rebut per part de Westminster durant les negociacions del Brexit, en les quals els interessos de la regió (sic) no han estat tinguts en compte. Però alhora Sturgeon ha cridat a la calma i a la paciència així com al pragmatisme per integrar els sectors oposats a la independència", assenyala.

Analitza especialment la posició escocesa contrària al Brexit, en el sentit que serà un dels nous arguments per als independentistes.