Ciutadans segueix en plena davallada. Aquest dilluns han anunciat que trenquen la seva aliança amb Unión del Pueblo Navarro, partit amb el qual es van presentar a les eleccions generals, autonòmiques i municipals a Navarra. Així ho ha anunciat el coordinador de Ciutadans a Navarra, Carlos Pérez-Nievas, que ha considerat un "error polític" la decisió del Comitè Executiu d'UPN d'apostar per concórrer en solitari a les pròximes eleccions forals i municipals, la qual cosa suposa la ruptura de Navarra Suma, i a més ha estat molt crític amb les "formes" amb les quals s'ha anunciat aquesta decisió, assenyalant que ell ho ha conegut a través dels mitjans de comunicació. Pérez-Nievas ha explicat que no l'ha sorprès la decisió, perquè UPN "fa temps que es mostra i es comporta de manera que es veia que anava a prendre aquesta decisió". "Eren evidents que les ganes de trencar la coalició se'ls veien des d'agost", ha afirmat.

Esperanza ha criticat les formes d'UPN cap a ell i pel seu partit. "Ciutadans ha tingut una lleialtat absoluta i s'ha compromès amb la coalició des del principi. Som un partit que va pagar la meitat de la campanya de les eleccions generals d'abril, de les forals de maig, i de les següents generals una altra vegada, i m'haig d'assabentar de la decisió d'UPN en una roda de premsa. Em molesta que se'm prengui el pèl a mi i al meu partit, quan se'ns ha dit que es prendria la decisió a través de les bases d'UPN. Em molesta que aquest matí mateix he trucat a Javier Esparza per preguntar-li què hi havia de veritat en aquesta notícia i ell m'ha dit que s'anava a començar a parlar d'aquest tema, però no en cap moment que la decisió s'havia pres", ha criticat.

Arrimadas i Bal, sense acord

Els problemes no acaben aquí per a la formació taronja. Al gener se celebren eleccions primàries a Ciutadans per escollir qui liderarà el partit en l'àmbit polític. La formació durà a terme una reestructuració interna que separarà la direcció interna del partit de la direcció política. Arrimadas es va posicionar per continuar liderant el partit, però ara Edmundo Bal també s'ha presentat per separat amb el mateix objectiu. Arrimadas i Bal van mantenir aquest diumenge una conversa telefònica a iniciativa de l'actual presidenta del partit, però el diàleg no ha donat fruits i va acabar en un "desacord" perquè, segons fonts de l'entorn de la presidenta, Bal no combrega amb la idea d'una llista d'unitat per a l'Assemblea Extraordinària de mitjans de gener.

Des de l'entorn d'Arrimadas s'entén que Bal pretén així desenvolupar la seva idea de pactar amb el govern del PSOE i Podem. L'actual presidenta creu que aquesta pretensió és "absolutament inadmissible" i "una mostra més" que Bal, que ha criticat la inclinació de Ciutadans cap a la dreta, no busca la unitat, sinó continuar amb la seva pròpia candidatura. Al seu judici, el sotssecretari general vol controlar el partit per a fer-se col·laborador de l'Executiu de Pedro Sánchez.