El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, té una gran aposta per resoldre el conflicte històric entre Israel i Palestina: el reconeixement de l'Estat palestí. Considera que seria un primer pas per iniciar en la resolució del conflicte, perquè suposaria el reconeixement d'un de l'altre. De fet, ja comença a tenir els primers suports. Noruega i Irlanda es coordinen amb l'executiu espanyol per fer públic el reconeixement abans de l'estiu, malgrat les reticències de la Unió Europea. El cas és que una gran part de la societat espanyola ha donat suport a Palestina en el conflicte. Tanmateix, la ciutadania espanyola no recull un clar consens pel que fa al reconeixement. És més, hi ha una clara divisió, i és que el reconeixement de Palestina com un Estat independent compta només amb un 44,6% dels suports, mentre que un 44,2% ss'hi situa en contra

Els votants de Sumar, els més favorables

La qüestió del reconeixement de l'estat de Palestina ha tornat sobre la taula després que s'hagi accentuat el conflicte al Pròxim Orient arran dels atacs salvatges dels terroristes de Hamàs el passat 7 d'octubre en el qual van assassinar més de 1.400 israelians i en van segrestar 240.  Segons una enquesta de SocioMétrica duta a terme per El Español, els votants de Sumar són els que estan més a favor d'aquesta mesura amb un 77,3%, mentre que els del PSOE ho estan en el 77,1%. Els votants del PP, en canvi, ho rebutgen en un 66,9%, mentre que els de Vox en el 79,8%. Pel que fa a la resta de partits, avalen la proposta de Sánchez amb el 75,9% dels suports. 

El PP aposta per aquesta opció amb matisos

L'objectiu de Sánchez és "arribar a la pau al Pròxim Orient" i el compromís del president és el reconeixement "en les pròximes setmanes". Ja fa 10 anys que el Congrés va aprovar una iniciativa en aquest sentit, amb el popular Mariano Rajoy al capdavant de la Moncloa. Els populars no s'han fet enrere d'aquesta aposta, malgrat l'escalada del conflicte entre Israel i Hamàs. 

El líder del PP li ha promès fer pública en aquesta sessió la posició del seu partit sobre Palestina. Però immediatament després ha acusat el seu rival de fer servir la política exterior com a “tallafocs” de la seva política interior. “L’independentisme es riu d’Espanya i vostè ho concedeix; li regala indults, amnisties i tractes preferents, i li responen amb desafiaments”, ha assenyalat Feijóo, a banda de lamentar que Espanya és “de les poques nacions del món en què es discuteix si hi ha retrocessos de drets ciutadans i d’igualtat”. En tot cas, el cap de files populars ha asseverat que al seu partit defensen també el reconeixement de l’Estat palestí, com ja va demanar l’any 2014 el Congrés dels Diputats. Però li ha demanat més suport internacional. “Ha de passar per un procés de negociació i amb més massa crítica d’estats favorables”, ha manifestat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!