El PP prepara el terreny per quan la llei d’amnistia arribi al Senat. La Mesa de la Cambra Alta espera un informe dels lletrats perquè analitzin si és possible no admetre a tràmit una proposició de llei que prové del Congrés dels Diputats. Vox fa setmanes que reclama al PP que freni l’amnistia i eviti que es tramiti al Senat, i els populars volen ara dotar-se de més arguments jurídics per reforçar la seva posició. “No farem mai res que sigui il·legal o que perjudiqui la institucionalitat del Senat”, ha deixat clar Borja Sémper en una roda de premsa.

El portaveu del PP ha justificat que quan els populars demanen un informe de qualsevol índole als lletrats de les Corts Generals volen “aclarir els dubtes de qui en tinguin” i garantir que “el funcionament sigui transparent” per aportar “una mica més de llum per si algú viu a la foscor”. “Que ningú esperi coses rares que tensin les normes, els reglaments o la llei”, ha reblat. Des de Gènova insisteixen que el PP no té “cap dubte” que la Mesa no té cap altre camí que admetre a tràmit la proposició de llei d’amnistia, però fonts de la direcció del partit argüeixen que han volgut demanar l’informe per “enfortir” la seva argumentació.

Les paraules de Sémper arriben l’endemà que la Mesa del Senat, amb majoria absoluta del PP, acordés sol·licitar als lletrats un informe jurídic sobre els efectes que tindria el fet que l’òrgan de govern de la Cambra Alta inadmetés la proposició de llei d’amnistia un cop rebés la llum verda del Congrés i es remetés al Senat. És un informe que circula en paral·lel al que també ha demanat la Mesa del Senat sobre la constitucionalitat en conjunt de la llei d’amnistia, que el PP vol que sigui una de les seves principals armes per combatre l’amnistia, que quedarà paralitzada durant dos mesos al Senat.

 

Vox amenaça el PP amb una querella si admet a tràmit l’amnistia

Aquesta sol·licitud de la Mesa del Senat, amb el vot favorable del PP, arran d’una petició dels senadors de Vox, arriba després de l’ofensiva que està llençant els darrers dies la formació de Santiago Abascal per pressionar el PP perquè no admeti a tràmit l’amnistia un cop arribi al Senat, una opció de dubtoses possibilitats legals. De fet, el secretari general de la formació, Igancio Garriga, va advertir que, igual que amb la Mesa del Congrés, Vox presentaria una querella contra la Mesa del Senat en cas que no frenés l’amnistia.

Aquest mateix dimecres, el líder de Vox al Parlament Europeu, Jorge Buxadé, sosté en un article que “rebutjar la tramitació de l’amnistia al Senat dignificaria la Cambra i tindria un efecte institucional rellevant”, unes paraules que se sumen a les del president de Vox, Santiago Abascal, que la setmana passada va anar un pas més enllà en una entrevista a Herrera en COPE i va reclamar al PP que fos “valent i imaginatiu” per “provocar un conflicte institucional al Senat”. A més, la Fundació per a la Defensa de la Nació Espanyola (DENAES), vinculada a Vox, ha engegat una recollida de signatures per demanar al PP que no tramiti la llei d’amnistia.

Sémper marca diferències entre el terrorisme d'ETA i el procés

Durant la roda de premsa, el portaveu del PP, Borja Sémper, també s'ha referit a les acusacions de terrorisme als líders del procés, després que aquest matí Alberto Núñez Feijóo hagi afirmat que durant les protestes de l'octubre del 2019 “hi va haver dies de pur terror i pur feixisme”. Sémper s'ha mostrat més prudent i ha sostingut que “assassinar una persona, fer-li un tret a la nuca o posar un cotxe bomba” forma part d'una dimensió que “no és equiparable a res de l'Espanya actual”.  Tanmateix, el dirigent popular ha defensat que el que es va veure als carrers de Barcelona durant les protestes posteriors a la sentència del procés va ser “violència”, “carrers cremant” i “persecució” als no independentistes. A més, Sémper ha reclamat a Pedro Sánchez que aclareixi si el govern espanyol contempla que l’amnistia vagi “més lluny”, suprimint de les exclusions els delictes de traïció i terrorisme. “Sánchez ens ha de dir avui mateix si la línia vermella d'ahir ja serà una línia invisible demà”, ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!