La Fiscalia General de l'Estat ha actualitzat el llistat de diligències d'investigació sobre casos de residències i la xifra puja notablement respecte la setmana passada.

A tot l'estat hi ha 371 investigacions, 211 civils i 170 penals. A Catalunya la xifra s'enfila a les 102, 68 de civils i 33 de penals, 3 de les quals estan ja en mans d'un jutge.

Segons el comunicat que ha fet avui el Ministeri Públic "hi ha un repunt en el número d'incoacions de diligències d'investigació penal. Expedients que donaran lloc a la pràctica de les diligències que resultin precises per l'aclariment dels fets". Entre aquest repunt, que suposa 26 noves investigacions, n'hi ha 6 a Catalunya. La resta son 10 a Madrid; 2 a Castella la Manxa i 1 a Aragó.

La Fiscalia també adverteix que "totes les diligències d'índole civil incoades en les diferents fiscalies territorials" seguiran en tràmits "amb l'objectiu d'efectuar el seguiment de la situació de les residències".

Investigacions penals

De les 30 investigacions penals de la Fiscalia a Catalunya, 16 les porta la fiscalia de Barcelona, 1 l'Àrea de Manresa-Igualada, 5 la Fiscalia de Sabadell, 1 Terrassa, 2 Mataró i una Tarragona.

Entre els casos que s'investiguen hi ha els originats per diverses denuncies, com una de col·lectiva de diversos familiars de diferents residències, la que va presentar l'Agrupació d'Afectats COVID19 Espanya i una denuncia particular contra l'administració.

També n'hi ha dues que s'han obert després que el Registre Civil informés de diverses defuncions en quatre residències de Sant Boi de Llobregat i de l'alerta de l'Agrupació Professional de Directors de Centres i Serveis d'Atenció a la Dependència. 

Investigacions civils

Pel que fa a les investigacions per la via Civil, la Fiscalia Provincial de Barcelona investiga 15 residències. A l'Àrea de Granollers es fa el seguiment de 7 residències, a Vilanova i la Geltrú-Gavà, 13; a l'Àrea de Mataró-Arenys de Mar, 6; a la Fiscalia de l'Àrea de Manresa-Igualada, 2; la Fiscalia de Sabadell fa el seguiment de 24 casos; la de Terrassa de 12; i a Girona s'investiga pe rla via civil una residència i a Tarragona 2 més. 

A Catalunya de les 70 investigacions que tenen el seu origen en un tràmit civil, 2 ja s'han derivat a diligències penals i les investiga la Fiscalia de l'Àrea de Sabadell. A més, el jutge d'Instrucció 4 de Sabadell investiga una denuncia del 8 d'abril d'un particular contra una residència d'aquesta mateixa ciutat per desatenció i falta de tractament. Als jutjats de Sabadell hi ha una altra denuncia presentada el 15 d'abril d'un altre particular. I el jutjat d'instrucció 4 de Cerdanyola del Vallès investiga una denuncia presentada el 20 d'abril pels presumptes delictes de falsedat en document oficial i omissió al deure de socors.