Encara falten tres dies per l'inici oficial de la campanya electoral i les calculadores ja estan sobre la taula. L'últim CIS abans del 28-A ha descartat l'espantall del trifachito. I ha dibuixat dues majories viables, les dues amb Pedro Sánchez al capdavant. La primera, la reedició de la majoria de la moció de censura, amb tots o alguns dels seus integrants, des de Podemos fins als nacionalistes catalans i bascos. La segona, el pacte amb Albert Rivera, que podria arribar a sumar fins a 189 escons, tretze per sobre del quòrum necessari per a una investidura.

Davant l'enfonsament anunciat d'un Pablo Iglesias en crisi constant, i davant l'ultrafragmentació de l'espai de la dreta, el PSOE emergeix com l'únic amb capacitat de continuar a la Moncloa, amb una força que passaria dels 85 escons a fins a 138. I es troba en una disjuntiva. Per una banda, la comoditat --però també l'immobilisme-- del pacte amb Cs. Per l'altra, l'aposta arriscada, però també més progressista, de mantenir la seva agenda social i de diàleg. Això passa avui per tornar a escollir les esquerres i les minories catalana i basca com a companys de viatge.

En públic, des de Ferraz recorden el cordó sanitari que Ciutadans ha posat a Pedro Sánchez, amb un Albert Rivera que dia sí i dia també s'ofereix a Pablo Casado per a governar conjuntament. Fora de micròfon, però, alguns membres del govern socialistes prefereixen els taronges que la inestabilitat de la plaça Sant Jaume i la plaça Colón. El mateix ministre de Foment, José Luís Ábalos, ho va admetre en una entrevista.

L'altra opció, la reedició de la moció de censura, requeriria de passos valents i atrevits tant en l'agenda social, per lligar els vots d'Unidos Podemos, com en l'agenda nacional. A diferència de la moció de censura, ara els independentistes sí que semblen posar preu a la seva investidura. Aquest dimarts, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha situat les línies vermelles: "l'escola en català, els mitjans públics de comunicació, la llengua i que pugui parlar-se de tot, també d'autodeterminació".

Cap al votant indecís

Ja abans de la publicació aquest dimarts de l'últim baròmetre del CIS abans del 28-A, fonts de la campanya de Sánchez ja remarcaven quina era la seva prioritat: el votant urbà i, més important encara, el votant indecís. Segons l'enquesta, són el primer partit a l'Estat espanyol. Fins al 25,3% dels 16.800 enquestats assegura que "encara no té decidit" el seu vot. Un percentatge que s'eleva fins al 38% si s'inclou els qui "no saben" (8,2%) i els qui "no contesten" (4,5%).

L’estratègia socialista, doncs, passa per enfrontar-se a “la crispació i les fake news” amb un relat i un programa basats “en els mesos al govern i en els quatre anys que venen per davant". La campanya arrencarà a Dos Hermanas (Sevilla) i acabarà a València, on també hi ha eleccions a les Corts. A més de Sánchez, també tindran un paper protagonista alguns dels seus ministres, que es desplaçaran per tot el territori, como Meritxell Batet, Carmen Calvo o Fernando Grande Marlaska.

Fonts del PSOE admeten que les dades del CIS pel que fa als indecisos són preocupants i fan mantenir la prudència. També alerten sobre el fenomen de Vox, que no s’ha de menystenir. “És que allà on van estan omplint, des de Logroño fins a Toledo”, avisen.