Aquest és el discurs íntegre que va pronunciar ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, en el primer acte del Festival Smithsonian a Washington, que després va ser replicat per l'ambaixador espanyol, Pedro Morenés, amb atacs contra ell i els presos polítics.

"Bari Yereko, bona tarda,

Excel·lentíssim president Sarkissian, autoritats, senyores i senyors,

Avui inaugurem la participació de Catalunya i d’Armènia al prestigiós Smithsonian Folklife Festival. Un punt de trobada dels tres elements que ens defineixen com a nació: llibertat, cultura i talent. Què és, si no, la cultura popular? És un dels factors de cohesió social més determinants que tenen els pobles per a reeixir en els seus projectes de benestar i progrés.

A Catalunya, les entitats i els grups de cultura popular són els millors mecanismes d’integració i d’acollida que tenim com a societat.

Em sento privilegiat de ser aquí aquests dies al costat d’una nació tan apassionant com Armènia. Conèixer la història dels armenis, l’arrel cultural del seu projecte de país, el sofriment viscut al llarg de la història -incloent un genocidi- i observar ara la seva plenitud nacional és un exemple que ens encoratja a tots els amants de la llibertat i de la democràcia.

Nosaltres, el poble català, ha sofert també una persecució política, lingüística i cultural al llarg dels últims segles, i l’exemple armeni i de moltes altres nacions ens dóna esperança particularment ara que el nostre país encara un dels moments més greus dels últims anys.

Avui, el Govern de Catalunya lluita contra l’estat d’excepció i denuncia les injustícies que viu la població, així com el mateix President Puigdemont, que en aquests moments és en un exili forçat i els presos polítics. Aquest llaç groc és per ells.

El dret d’autodeterminació és irrenunciable per a nosaltres. L’1 d’octubre vam exercir aquest dret i ara hem de fer-ne efectiu el mandat democràtic. A Catalunya, República, llibertat i democràcia han deixat de ser conceptes complementaris per a ser sinònims.

La millor aportació que pot fer Catalunya al món és preservar i potenciar la cultura, la llengua, fomentar i compartir el seu talent humà, i no defallir mai en la defensa de la llibertat. Perquè la llibertat d’una nació és un tros de la llibertat de tota la resta de països al món.

No vull acabar sense agrair als organitzadors del festival la seva generositat amb Catalunya. També vull agrair els patrocinadors que hagin fet possible aquesta trobada apassionant. Moltes gràcies. Aquest vespre, tinc l’honor de ser aquí, a la capital dels Estats Units d’Amèrica, on valoreu per damunt de tot la llibertat i la dignitat dels pobles. Una vegada més, gràcies Smithsonian. En nom de Catalunya, us desitgem tot l’èxit possible.

Bona nit"