Divisió a l'acampada juvenil de la plaça de la Universitat de Barcelona. La meitat de participants se'n han anat i els que queden acusen els partits polítics de decidir aixecar la protesta sense cap consens i d'emportar-se la recaptació de la caixa de resistència. 

Quan fa onze dies que acampen i després d'una assemblea a mitjanit -amb força discrepàncies- els mobilitzats han decidit reorganitzar-se arran de la polèmica que va acabar amb la marxa d'una part dels participants. 

Les tensions s'han disparat després que un sector de la organització, relacionat amb les joventuts d'ERC i ARRAN, decidís dissoldre la protesta per "deixar pas a noves mobilitzacions". Una mesura a la qual s'hi ha oposat un segon grup que continua a les tendes.

Les discrepàncies van fer-se fortes després d'acusacions -que els membres de l'original Acampada 14-O han desmentit- del robatori dels diners en metàl·lic de la caixa de resistència i altre material de l'acampada. Els partidaris a no aixecar el campament han arribat a acusar als que l'han abandonat d'apropiar-se fins a 40.000 euros. Com a contrapartida, els que han marxat acusen als que es queden de "trencar les dinàmiques assembleàries" i "de prendre decisions unilaterals com la creació de trinxeres, actuar de forma encaputxada o amb actituds impròpies d'una acampada feminista".

Acusacions creuades

Els partidaris de no aixecar l'assemblea, han denunciat que els "organitzadors partidistes havien monopolitzat els òrgans de tresoreria, difusió i magatzem. També han criticat "la falta de transparència continuada" de les organitzacions partidistes, "el segrest de la caixa de resistència" per part de les mateixes i "la usurpació" del compte @AcampadaUni tant de Twitter, com de Telegram i Instagram.

EI6LYgFWoAA4Pn9

En l'escrit han assegurat que l'acampada de la plaça Universitat encara segueix activa i es manté indefinida. Lamenten que els partits polítics que donaven suport a la protesta l'hagin abandonat sense aconseguir cap dels cinc objectius de la Generació14-O: "la lluita per la llibertat, el dret de l'autodeterminació i la defensa dels drets fonamentals". En aquest sentit, reconeixen que en els darrers dies, aquests objectius s'han perdut entre "debats endogàmics i estèrils" sobre el funcionament intern de l'acampada. 

"Cap organització política ha robat diners"

El sector que ha decidit abandonar l'acampada -els autodeniminats generació 14-O- asseguren que cap organització política ha robat diners, ni de la caixa de resistència ni de cap espai d l'acampada. "Tots els diners van destinats a causes repressives i aviat es farà public el % per cada caixa de resistència", han avançat a El Nacional. Una part dels fons es destinarà al col·lectiu d'advocats Alerta Solidària, diuen les mateixes fonts. 

Les organitzacions polítiques juvenils consideren que ja s'han complert molts dels objectius de la protesta i a partir d'ara es centraran en participar en les iniciatives convocades per Tsunami Democràtic pel 9-N i les dels dies 11, 12 i 13. "Durant aquests dies hem aconseguit fer-nos sentir i generar mobilitzacions, es per això que s'aposta per abandonar l'acampada en els pròxims dies i sumar-nos a mobilitzacions", expliquen.

També lamenten les "falses acusacions" per part d'algunes persones de l'acampada no han estat d'acord amb les decisions i "han respost amb agressivitat".

Després de les assemblees de dimecres i dijous en què majoritàriament s'apostava per descentralitzar la lluita i ser presents als espais ja organitzats dels nostres barris, pobles i ciutats, "un grup de persones apostava per quedar-se", ha explicat l'Acampada Plaça Universitat en un comunicat. "Es van generar tensions i es van trencar les dinàmiques habituals de l'assemblea, amb actituds impositives i fins i tot intimidatòries", han lamentat.

Els organitzadors apunten els generadors de les tensions són les mateixes persones que durant dies no han acceptat algunes decisions, i que han han creat algunes comissions paral·leles. També les identifiquen amb el grup que durant la visita de Felip VI a Barcelona organitzar una assemblea "prenent decisions unilaterals quan s'havia acordat no fer assemblea per donar suport a la mobilització".

Els joves que segueixen amb la protesta a a la plaça Universitat han anunciat aquest dissabte al matí els nous comptes a través dels quals difondran informació a les xarxes socials.