Les condicions de Vox per a la investidura a Andalusia no han fet gens el pes al PP. Alguns alts dirigents populars --no precisament de l'entorn de Pablo Casado-- fins i tot han fet sonar les alarmes, expressant el seu rebuig a mesures com l’expulsió de 52.000 immigrants o la derogació de la llei contra la violència de gènere. És el cas, per exemple, del president gallec Alberto Núñez Feijóo, o de la presidenta del Congrés de Diputats, Ana Pastor. El president del PP de Castella i Lleó fins i tot ha demanat que es deixi governar la llista més votada: el PSOE de Susana Díaz.

Aquest dimarts, el president de la Xunta va alertar que “la violència masclista existeix i, per tant, les coses que existeixen no es poden obviar, sinó lluitar contra elles”. I Feijóo afegia en aquest sentit: “Només es deixaran d’aplicar mesures contra la violència masclista quan no existeixi violència masclista”.

En la mateixa línia, la presidenta del Congrés, una de les veus més moderades de la formació, ha alertat aquest dimecres que “tots els demòcrates estem amb les dones que pateixen per protegir-les”. Pastor ha exigit que “no es faci un ús polític de les dones”, com el que considera que fa Vox en les negociacions per la investidura andalusa.

Una de les veus més punyents ha estat, però, la d’Alfonso Fernández Mañueco, president del PP de Castella i Lleó, que ha demanat que es deixi governar la llista més votada, el PSOE, per evitar que hi hagi “pactes de perdedors”, en referència a la possible aliança de les tres dretes. En el mateix sentit, ha assegurat que “existeix una violència masclista real”.

Per la seva part, el portaveu popular al Parlament basc, Borja Sémper, ha alertat que Vox “trenca grans consensos constitucionals”. I ha fet servir la ironia per dir que “ja posats, hauria estat més directe exigir l’expulsió d’Andalusia als qui no són de Vox”. També des del País Basc, el president autonòmic de la formació i exministre, Alfonso Alonso, ha lamentat que a la formació de Santiago Abascal “li falta un bull”.

"Línies vermelles"

Per la seva part, el president del govern murcià, Fernando López Miras, ha assegurat que no li “agraden” les propostes del partit ultra per a la investidura de Juanma Moreno, i fins i tot ha dit que ell no les “signaria” per a la seva comunitat autònoma. La presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, ha apuntat que “hi ha una sèrie de línies vermelles que no traspassarem”, com la lluita contra la violència masclista.

Sobre la devolució de competències a l’Estat, com l’educació, el conseller del ram de Castella i Lleó, Fernando Rey, ho ha considerat un “disbarat”. També ha defensat la competència autonòmica el conseller de La Rioja, Alberto Galiana, que ha dit que “ha de ser portada amb moderació i amb visió d’Estat des de les comunitats autònomes”.