El director de l'emissora mallorquina Ona Mediterrània, Tomeu Martí i Florit, ha rebutjat per carta la invitació del rei Felip VI a la recepció que la Casa Reial va oferir ahir dijous al Palau de Marivent. La resposta de Martí i Florit s'ha fet viral ja que ha publicat la carta amb tots els motius pels quals ha decidit negar-se a assistir. Entre d'altres, cita que el rei va "justificar els qui van apallissar els votants de l'1 d'octubre de 2017" a Catalunya.

Però també titlla Felip VI de masclista, corrupte i té un recordatori, sense citar el nom, pel cantant Valtònyc quan es dirigeix amb aquestes paraules al Rei: "Per culpa vostra hi ha gent que hauria de poder venir a Mallorca lliurement i no ho poden fer i han de patir la duresa de l'exili". A més, el director d'aquesta ràdio també lamenta tots els obstacles i "les molèsties" que provoca la seva visita a Mallorca cada vegada que ve a passar les vacances d'estiu. La carta íntegra és aquesta:

Sr. Felipe de Borbón,

He rebut la vostra invitació per a la 'recepció' que es farà el proper dijous, 4 d'agost de 2022, en el Palau de Marivent.

Tenc el plaer de comunicar-vos que no hi vendré i aprofit per fer-vos una breu relació dels motius.

- Perquè sempre m'he oposat a la monarquia com a forma de govern, cosa que, per cert, m'ha valgut diverses detencions i persecució policial.

- Perquè som demòcrata que, entre moltes altres coses, vol dir que crec que els governants han de ser elegits en votacions i no per ser els fills d'algú en concret.

- Perquè si avui sou rei d'Espanya és perquè hi va haver una dictadura criminal que es va voler perpetuar a través del vostre pare i la seva descendència.

– Perquè la invitació que m'enviau està escrita exclusivament en llengua castellana. Per ignorància o mala voluntat s'ha obviat l'única llengua pròpia d'aquesta terra que és la llengua catalana.

- Perquè, de fet, els reis Borbons han estat sempre enemics de la llengua catalana i l'han volguda exterminar, ja fos per 'justo derecho de conquista' o ja fos amb allò 'que se note el efecto sin que se note el cuidado'.

– Perquè la recepció es fa en un lloc que no és ca vostra. Un lloc que ocupau il·legítimament i que és propietat dels ciutadans de Palma.

- Perquè la monarquia espanyola, que vós encarnau, representa la negació del dret a l'Autodeterminació de les nacions que conformen l'Estat.

– Perquè sou la viva representació del masclisme consagrat a la Constitució espanyola, que en el seu article 57.1 fa prevaldre l'home per davant de la dona.

- Perquè tenc fortes conviccions pacifistes i antimilitaristes i vós sou el cap suprem de les forces armades espanyoles.

- Perquè sou el cap d'un Estat podrit que reprimeix, tortura, empresona, assetja, espia... els dissidents polítics.

- Perquè sou part de la família Borbó, que tants patiments ha inflingit als ciutadans de Mallorca i tant ha robat als súbdits del Regne d'Espanya.

- Perquè heu fet tot el possible per tapar la corrupció extrema del vostre pare.

- Perquè en la 'recepció' a la qual me convidau hi haurà els representants de l'extrema dreta feixista, que usen actes com aquest per publicitar-se.

- Perquè per culpa vostra hi ha gent que hauria de poder venir a Mallorca lliurement i no ho poden fer i han de patir la duresa de l'exili.

- Perquè sou el cap dels qui el primer d'octubre de 2017 varen apallissar ciutadans pacífics que només pretenien votar i en el vostre infame discurs del 3 d'octubre del 2017 ho vareu justificar.

- Perquè amb el vostre nom honorau Felipe V, l'avantpassat que va massacrar milers de mallorquins.

- Perquè cada vegada que veniu a Mallorca, la vostra presència repercuteix en molèsties per als que hi vivim tot l'any.

- Perquè els cossos policíacs s'encarreguen de reprimir i neutralitzar les protestes que generen les vostres visites. I després alguns mitjans ens expliquen que heu passejat entre 'aplausos y vítores'.

- Perquè vull servar la memòria d'aquelles desenes de milers de republicans que varen morir per defensar la República.

- Perquè em sembla obscè i immoral el pressupost de doblers públics que manejau, mentre hi ha ciutadans de l'Estat que viuen en la pobresa.

Cordialment,

Tomeu Martí i Florit

Director Ona Mediterrània

El passat mes de maig, l'associació Ona Mediterrània va ser guardonada amb el Premi Miquel Duran i Saurina dins els Premis de Maig de l'Obra Cultural Balear d'Inca. Aquest reconeixement està destinat a persones o entitats que s’hagin distingit per la seva contribució a la normalització lingüística dins el món de la comunicació. L'associació de mitjans mallorquins, que actualment gestiona la ràdio Ona Mediterrània, el digital dBalears.cat i L'Estel, es va crear la tardor de 2012 i va posar la ràdio en marxa el 31 de desembre del mateix any. De manera que enguany fa 10 anys que fa feina per oferir uns mitjans mallorquins lliures i en català.