El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, processat per desobediència per l'emissió d'anuncis de l'1-O, ha al·legat que dos directius de la CCMA li van parar un "parany" i el van sotmetre a una "insuportable pressió" perquè assumís una responsabilitat sobre publicitat que no tenia.

Així ho sosté l'advocat de Gordillo, Carles Monguilod, en un escrit, al que ha tingut accés Efe, en el que demana a la titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona que revoqui el seu processament en la causa sobre l'1-O i decreti el seu sobreseïment.

Com ja va fer el periodista davant la jutgessa en la seva declaració com a imputat, l'escrit sosté que Gordillo, com a director de l'emissora pública, té competència en els continguts informatius, però no en l'emissió de publicitat.

Arran de l'emissió dels anuncis sobre el referèndum a TV3 i a Catalunya Ràdio durant els dies previs a l'1-O, la jutgessa ha processat per desobediència la vicepresidenta de la CCMA, Núria Llorach, el director de TV3, Vicent Sanchis, Saül Gordillo i el director comercial i de màrqueting de la CCMA, Martí Patxot.

Una pressió "insuportable"

Abans que els quatre compareguin el pròxim 10 de maig davant la jutgessa per notificar-los el seu processament, l'advocat de Gordillo sosté que Llorach i Patxot el van pressionar "de forma injustificada i fins a cert punt indecent" i "insuportable" amb correus creuats perquè donés el seu vistiplau a l'emissió dels anuncis de l'1-O, malgrat que era "innecessari", ja que no tenia competències sobre això.

Segons l'escrit de l'advocat Carles Monguilod, tant Llorach com Patxot van intentar "insistentment" amb els seus correus "involucrar" Gordillo en allò que intuïen que "podria constituir a la fi la comissió d'un delicte de desobediència", ja que l'urgien a què aprovés l'emissió dels anuncis del referèndum a l'emissora.

La defensa del director de Catalunya Ràdio argumenta que Llorach i Patxot van teixir un "pla premeditat" per "ampliar o expandir" les possibles responsabilitats penals involucrant altres persones en la seva estratègia de "socialització del dany" si les seves accions arribaven al jutjat.

Per aquest motiu, l'escrit retreu les "maniobres" de Llorach i lamenta que Patxot aportés a la jutgessa diversos dels correus electrònics que van intercanviar, obviant "maliciosament" i de manera "premeditadament tendenciosa" els que deixaven clara la innocència de Gordillo

A més d'aportar a la jutgessa la sèrie completa dels correus electrònics que van creuar a quinze dies de l'1-O, la defensa també remet els missatges de Whatsapp que de forma paral·lela Gordillo va mantenir amb el seu advocat, per constatar que l'estaven pressionant i que no es volia involucrar en la decisió sobre l'emissió dels anuncis perquè no entrava en el seu àmbit de competència.

En un dels correus, del 16 de setembre del 2017, Llorach recordava a Gordillo, davant la seva negativa a acceptar que tingués competències sobre l'emissió dels anuncis, que havia d'assumir les seves "responsabilitats", com ja havien fet Sanchis, Patxot i ella. "Tu i la teva consciència sabreu, però recorda que vas entrar a la direcció de CatRàdio avalat pel teu compromís i la confiança que determinada gent va dipositar en tu", indicava Llorach.

Gordillo cedeix

Finalment, després de rebre diversos missatges de Patxot i Llorach comminant-lo a donar el seu vistiplau a l'emissió de l'anunci, el 17 de setembre Gordillo va respondre: "Per desbloquejar la situació. No tinc objecció dins les meves competències. Endavant".

L'escrit de defensa ressalta que la pròpia Llorach va lliurar a la Guàrdia Civil un organigrama de la CCMA en què ella figura en la cúspide i que per sota es troben set directors, en el mateix nivell amb un àmbit competencial estanc, entre ells Patxot, al capdavant de l'àrea comercial i de màrqueting i Gordillo, com a director de Catalunya Ràdio i els Mitjans Digitals.

Crítiques a Gordillo

Els diputats de JuntsxCat Pep Riera i Francesc de Dalmases han criticat l'actitud del director de Catalunya Ràdio, i hi han vist una voluntat de culpar companys de viatge traient-se les culpes.