Els onze diputats electes de Vox s'han negat a firmar una declaració feta pel Parlament contra l'assetjament i la discriminació. Així ho ha confirmat el seu líder a Catalunya, Ignacio Garriga, a través d'un fil de tuits.

La declaració de compromís de tolerància zero davant la discriminació i l’assetjament psicològic o sexual és una de les mesures del Pla d’igualtat de gènere que es va aprovar la passada legislatura i que s’aplicarà per primer cop aquesta tretzena legislatura.

El text diu això: "D’acord amb els objectius del Pla d’igualtat de gènere del Parlament de Catalunya de fer de la institució un referent en la lluita contra la desigualtat de gènere i la discriminació, em comprometo a vetllar per un entorn laboral lliure de sexisme, LGBTI-fòbia, assetjament psicològic o assetjament sexual". "Quan em sigui requerit, cooperaré diligentment en els procediments existents per gestionar les denúncies o queixes en aquesta matèria. Així mateix, em comprometo a participar en la formació especialitzada que imparteixi la cambra sobre igualtat de gènere i sobre prevenció de l’assetjament", afegeix.

És obligatori firmar aquesta declaració per ser diputat?

No. Els únics dos requisits per accedir a la condició de diputat són presentar al Registre General del Parlament la cre­dencial expedida per l’òrgan corresponent de l’Admi­nistració electoral i fer la promesa o el jurament de respectar la Constitució espanyola i l’Estatut d’autono­mia de Catalunya; i presentar una declaració de les activitats professionals, labo­rals o empresarials que exerceixen i dels càrrecs pú­blics que ocupen; i també una declaració de béns, que ha de detallar el seu patri­moni. Totes dues declaracions són públiques a través del Portal de Transparència.

Hemiciclo vacío Parlament de Catalunya - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Les desqualificacions de Garriga

Garriga ha escrit tot un fil de tuits per justificar la seva negativa i la del seu grup a firmar aquest compromís. "Pretenen obligar-nos a firmar una declaració acceptant rebre xerrades sobre la seva perspectiva de gènere", ha apuntat el dirigent ultra.

Sense entrar a concretar què no comparteix de la declaració, Garriga qualifica el Pla d’igualtat de gènere de "xiringuito pagat per tots els catalans". També l'ha acusat "d'imposar quotes i victimitzar les diputades". Per tal de ridiculitzar aquesta tasca parlamentària, Garriga ha fet broma sobre que les seves prioritats són "l'ús de la copa menstrual" i "corregir el biaix de gènere a les obres d'art". "No poden estar més lluny dels interessos reals dels catalans: són agències de col·locació i malbaratament polític", ha etzibat.

Per últim, el líder de Vox a Catalunya ha barrejat aquest tema amb altres assegurant que no acceptaran cap lliçó dels qui "agredeixen a diari els nostres policies, molts d'ells dones", en referència als aldarulls viscuts en protestes independentistes o antifeixistes.

"El nostre compromís és amb la igualtat dels espanyols. De tots. Independentment de la seva raça, sexe religió o condició. Per exemple, si parlen castellà o català a les seves cases", ha conclòs banalitzant la desigualtat entre dones i homes i l'assetjament que pateixen determinats col·lectius. 

La primera de moltes?

Probablement, els parlamentaris ultraespanyolistes protagonitzaran diversos episodis com aquest en aquesta legislatura que comença. Per aquest motiu, PSC, ERC, JxCat, CUP i En Comú Podem s'han reunit avui mateix per arraconar Vox al Parlament i reduir al màxim la seva visibilitat.