Els diputats socialistes catalans al Congrés mantenen el seu no a la investidura de Mariano Rajoy tot i la batalla interna plantejada dins del PSOE. “El PSC ha decidit que votarà no a la investidura de Rajoy i no veig el PSC canviant de posició. Els diputats catalans farem el que digui la direcció del PSC”, assegura a El Nacional un membre del grup parlamentari socialista al Congrés.

Aquesta situació podria provocar un trencament de la disciplina de vot dels diputats socialistes catalans en cas que la negativa del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a la investidura de Rajoy resulti derrotada i el partit opti per una abstenció que obrís la porta a la investidura del candidat del PP.

En qualsevol cas, el vot dels diputats catalans dependrà del que decideixi el partit. De moment, des de la cúpula del PSC s’admet la possibilitat del trencament de vot amb el PSOE i se subratlla que l'executiva ha discutit molts cops sobre la posició davant la investidura i sempre hi ha hagut una opció molt majoritària de donar suport a les tesis de Pedro Sánchez.

Unitat del PSC

La cúpula dels socialistes segueixen apostant per “mantenir el no a la investidura de Rajoy i intentar explorar una alternativa”, però també subratllen que “cal mantenir la unitat del PSC” al voltant d'aquest objectiu, per la qual cosa qualsevol opció s'haurà de consensuar prèviament en els òrgans de direcció. Aquest migdia, la direcció del PSC ha fet públic un comunicat en què constata la gravetat de la crisi i insisteix que "coincideix plenament" amb la posició de Sánchez.

No seria el primer cop que el PSC trenca la disciplina de vot. Ja ho va fer el febrer del 2013 quan el Congrés va votar una proposta de resolució de CiU i Esquerra Plural en què es defensava una consulta legal a Catalunya. Tot i el no del PSOE, 13 dels diputats del PSC van votar a favor d'aquella resolució, mentre que l'aleshores diputada Carme Chacón va optar per no votar.

Crítiques a Chacón

Precisament, Carme Chacón ha estat una de les 17 membres de la direcció socialista que ha renunciat a la seva responsabilitat dins de l’executiva socialista per intentar barrar el pas a les propostes de Sánchez, la qual cosa ha provocat malestar al PSC des d'on tots els pronunciaments que s’han escoltat han estat per tancar files amb el secretari general.

Així ho ha fet amb contundència el primer secretari, Miquel Iceta, però també noms molts significatius del partit a Madrid com l’exdiputada Teresa Cunillera o l'exministre Josep Borrell.

Negociar amb independentistes

El secretari general del PSC, Miquel Iceta, defensarà en el marc del comitè federal d'aquest dissabte l'opció de negociar amb els partits independentistes catalans una investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. "S'ha de parlar amb tothom", ha explicat en una entrevista a la SER-Ràdio Barcelona. 

"Algú pensa que es pot arreglar el problema que un 48% dels catalans voten a partits independentistes sense parlar amb aquests partits?", ha reflexionat Iceta assegurant també que aquesta és la tesi de Sánchez. Tot i això, ha rebutjat que aquests partits posin com a condició un referèndum d'independència. "Si aquesta és la condició, no cal que hi perdem el temps", ha defensat Iceta, que també ha recordat que es pot fer un govern alternatiu amb Podemos, el PNV i CC, i l'abstenció de C's.

En declaracions a TV3, Teresa Cunillera també ha assegurat aquest matí que cap comitè federal s’ha plantejat la possibilitat d’una abstenció a la investidura i que el socialisme ha de negociar amb els independentistes per forçar una alternativa a Rajoy i el PP. “Hem d’intentar per activa, per passiva i per perifràstica que hi hagi una alternativa que faci impossible un altre govern del PP”, ha reclamat.

També l’exministre Borrell s’ha desmarcat en declaracions a la SER de les crítiques de l’exsecretari general Felipe González a Sánchez. “S’haurà de parlar amb el senyor Iglesias. Molts dels fills del socialisme són allà. No podem imaginar que l’esquerra torni a governar si no hi ha convergència”, ha advertit en una crida a l’acord entre les esquerres.

Ahir va ser Pere Navarro, l’exprimer secretari del partit i vocal de l’executiva del PSOE, qui va atribuir la crisi federal a una lluita pel poder d’uns dirigents de “política de vara curta i de despatxos”. Navarro es va mostrar especialment crític amb la dimissió de l’exministra de defensa. “Carme Chacón sempre ha tingut un projecte polític molt clar que es diu Carme Chacón”, va retreure.