Diversos diputats corsos de Régions et Peuples Solidaires (RPS), de La République en Marche (ReM) i dels Verds han denunciat l'empresonament i "l'exili" dels polítics catalans durant la presentació de la plataforma de diàleg entre la UE i Catalunya a l'Assemblea Nacional de França.

A més, han traslladat la seva "solidaritat" als europarlamentaris que reclamen el diàleg com a sortida del conflicte a Catalunya i exigeixen l'alliberament dels presos. "Per a nosaltres és un cas greu que atempta a la llibertat del dret a l'autodeterminació d'un poble i als drets fonamentals de la democràcia francesa i de la UE en general", ha expressat el diputat cors Jean-Félix Acquaviva.

Per la seva banda, la diputada per Alsàcia Martine Wonner, de ReM ―el partit fundat pel president francès Emmanuel Macron―, ha assegurat que és "inadmissible" que hi hagi polítics entre reixes o "a l'exili" des de fa nou mesos per "simplement" defensar idees diferents. "Per mi és molt important estar present i donar suport a aquestes persones en la seva lluita, jo sempre estic per la defensa de la llibertat d'expressió i de triar el seu destí", ha argumentat Martine Wonner.

Segons la diputada, és "fonamental" que Europa sigui "forta i solidària" amb la situació que afronten des de la tardor passada els membres del govern de Carles Puigdemont. En aquest sentit, ha afirmat que "espera poder fer arribar el missatge" a l'Eliseu i parlar-ne amb el primer ministre francès, Édouard Philippe, a Matignon els pròxims dies.

La plataforma, presentada a París

La presentació de la plataforma l'han portat a terme els eurodiputats Jordi Solé (ERC), Mark Demesmaeker i Ivo Vajgl amb la col·laboració de la presidenta de l'ANC Elisenda Paluzie. A més de la presidenta l'ANC, Ignasi Fortuny, membre de l'entitat sobiranista, també ha acompanyat la presentació

Durant la presentació, els tres eurodiputats han explicat la situació que es viu, i s'ha viscut, a Catalunya en aquests últims mesos.

L'eurodiputat d'ERC, Jordi Solé, ha explicat a tots els participants de la presentació els esdeveniments que han succeït a Catalunya en els últims anys fins a arribar al moment actual, alhora, ha traslladat als diputats francesos que la UE "institucional i oficial" està girant l'esquena a la situació a Catalunya i ha agraït la "solidaritat i comprensió" dels diputats amb el suport de Ivo Vajgl, qui ha mostrat un vídeo per introduir la reunió.

Elisenda Paluzie també ha intervingut a la presentació, explicant la situació dels seus dos predecessors en el càrrec, Carme Forcadell i Jordi Sànchez, que es troben actualment a la presó. Per la seva part, Ignasi Miquel ha explicat com es van amagar les urnes del referèndum a la Catalunya Nord perquè no fossin descobertes.