Un total de 55 diputats flamencs de cinc partits dels parlaments Federal, Flamenc, de Brussel·les i l'Eurocambra, i tres senadors —majoritàriament de la formació nacionalista N-VA, però també del dretà Vlaams Belang, els Verds (Groen), socialistes (sp.a) i democristians (CD&V)— han reclamat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que dialogui per buscar "una solució política" a Catalunya, "respectar" els resultats de les eleccions del 21-D, desactivar l'article 155 i la retirada dels càrrecs contra "tots" els polítics i activistes detinguts per la seva relació amb el procés sobiranista.

En una carta oberta dirigida a Rajoy, els eurodiputats han traslladat la seva "gran preocupació" per la crisi política a Catalunya i la manera com el govern espanyol està responent, l'estratègia del qual, avisen "només pot portar a una escalada més gran".

Solució política

"La responsabilitat d'apaivagar la crisi correspon als caps de Govern com vostè", han traslladat al cap de l'Executiu espanyol en la seva missiva, datada el 28 de març, en la qual insisteixen que "la clau d'un problema polític sol pot trobar-se amb una solució política" i "només el diàleg i el respecte mutu ofereixen una sortida" a la crisi sobiranista.

Els representants electes flamencs han condemnat "amb fermesa" tant "la repressió de l'autogovern català com la persecució de polítics democràticament elegits per exercir el seu mandat a Catalunya".

"La violència contra els propis nacionals en una democràcia és indigna", han subratllat.

En aquest context, han apel·lat abans que res a la "serenitat" i "la recerca constructiva per arribar a un acord comú" després de recordar que ells, com a representants d'"un país multinacional" com Bèlgica, coneixen "el desafiament de la diversitat política i les aspiracions d'autonomia".

Respectar el resultat del 21-D

Per això, han reclamat al cap de l'Executiu espanyol "respectar" els resultats de les eleccions a Catalunya del 21 de desembre i que permeti als representants regionals buscar la formació d'un nou Govern "de forma constructiva i sense obstacles", "desactivar l'article 155 de la Constitució espanyola i tornar l'autogovern català", i "retirar tots els càrrecs contra els activistes i oponents polítics" detinguts o imputats per "les seves activitats polítiques o la seva participació en activitats pacífiques a favor d'una autonomia més gran".

"Com un membre de la Unió Europea, Espanya ha d'internalitzar els valors i normes fonamentals, tals com el respecte dels Drets Humans, la llibertat d'expressió, la llibertat d'associació i el dret d'autodeterminació dels pobles", subratllen en la missiva, que ha estat patrocinada per diputats i membres del grup de l'Amistat Flamenc-Català (Vlacat).

President del Parlament

La missiva la firma entre altres el president del Parlament Flamenc, Jan Peumans, i el vicepresident del Senat belga, Karl Vanlouwe, ambdós de la NV-A, així com el diputat de la formació i un dels cofundadors del Vlacat, Peter Luyks, qui va intentar sense èxit al febrer aconseguir que el Parlament Federal belga cedís una sala per convidar el president català Carles Puigdemont a un col·loqui per abordar la situació a Catalunya en la institució belga.

També la firmen cinc eurodiputats flamencs del grup Verde Bart Staes, del Vlaams Belang, Gerolf Annnemans i de l'N-VA Mark Demesmaeker, Helga Stevens, Sander Loones i Anneleen Van Boussuyt.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat