Un centenar de diputats de diversos països europeus han demanat que les eleccions d'aquest dijous se celebrin "de manera democràtica i lliure d'interferències indegudes del govern espanyol" i que cessi l'"ús excessiu de la força", en referència a l'empresonament de consellers i els responsables de l'ANC i Òmnium.

Els diputats —de Gran Bretanya, Irlanda, Estònia, Suècia, Bèlgica, Eslovènia i Finlàndia, entre d'altres— també han reclamat la posada en llibertat dels consellers que encara estan empresonats, Oriol Junqueras i Joaquim Forn, i l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i insten el govern espanyol a "participar en un diàleg polític amb el govern de Catalunya elegit pels catalans".

Els diputats han subscrit el manifest 'Crida europea per la democràcia a Catalunya', promogut pels dos diputats danesos Magni Arge i Nikolaj Villumsen. En el text, els membres dels parlaments europeus expressen la "més profunda preocupació per la situació actual a Catalunya".

A mitjan setembre d'aquest any, quinze dies abans del referèndum de l'1-O, set diputats de partits danesos —dos dels quals eren Magni Arge i Nikolaj Villumsen&mdash i de diferents grups polítics ja van instar el govern espanyol que tingués un "paper constructiu" i reclamen al president Mariano Rajoy que dialogués “de manera immediata” amb les autoritats catalanes. Els parlamentaris expressaven una "profunda preocupació” per la situació a Catalunya i que s'havia arribat un "punt crític".

Els parlamentaris van enviar la carta al congrés espanyol, el govern de Rajoy, el parlament i el govern de Catalunya i el parlament i el govern de Dinamarca.