Una delegació de diputats britànics ha demanat la llibertat dels presos polítics, després d'haver-los visitat a Lledoners. Un dels diputats, Ronnie Cowan, ha explicat a l'ACN que fa quatre anys, durant el referèndum escocès, ell va fer el mateix que van fer Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Raül Romeva.

"Jo estava a l'organització, parlava i coordinava, però no hi va haver mai cap moment del procés en què em sentís amenaçat d'entrar a la presó", ha relatat el polític del centre penitenciari de Lledoners. Cowan ha alabat el coratge dels líders independentistes i ha confessat que ell, en la seva situació, no sap si podria fer-hi front. Haver-los pogut conèixer, la seva manera de reaccionar, "determinats i positius", per Cowan és "molt inspirador".

Cowan i Osian Lewis, que també ha visitat els presos, formen part d’una comitiva de parlamentaris de Westmister que són en viatge de treball a Catalunya per conèixer la situació en primera mà. Gavin Newlands, Ann Harvey i Douglas Chapman del Scottish National Party i Chris Bambery (APPG Catalonia) formen també part del grup vinculat al All Party Parliamentary Group On Catalonia (APPG for Catalonia) que és una entitat que té per objectiu consolidar la relació entre diputats britànics i catalans. En els darrers mesos, han organitzat xerrades i accions per sensibilitzar l’opinió pública.