Aquest dimecres s'ha fet públic que el PSOE obre la porta a facilitar que Junts per Catalunya i Esquerra Republicana tinguin grup propi al Congrés dels Diputats. Els socialistes admeten que seria una bona forma de començar a negociar amb l'independentisme i encaminar d'aquesta manera una investidura de Pedro Sánchez. Però, per què ha ofert el PSOE formar un grup parlamentari entre ERC i Junts i no poden fer-ho per separat?

Concretament, els resultats de les eleccions generals del 23-J per a Junts i ERC van ser els següents: tots dos partits van obtenir només 7 diputats; cosa que impossibilita la primera de les vies. Tot i que sí que tenen més de 5 diputats, tampoc no han assolit el 15% mínim a les quatre circumscripcions catalanes. Esquerra Republicana va obtenir el 12,33% a Barcelona, el 15,07% a Tarragona, el 14,74% a Girona, i el 18,62% a Lleida. Junts per Catalunya va obtenir el 9,68% a Barcelona, l'11,08% a Tarragona, el 19,60% a Girona, i el 18,04% a Lleida.

El Congrés dels Diputats és la cambra baixa del Parlament d'Espanya. Està compost per 350 diputats, que són triats per sufragi universal cada quatre anys, i poden formar part d'un partit o presentar-se com a independents. Per a formar un grup parlamentari en el Congrés dels Diputats, una formació política ha de complir un seguit de requisits.

Requisits per formar un grup parlamentari

  • Tenir un mínim de 15 diputats.
  • En cas de no aconseguir aquesta xifra mínima, una formació política pot formar grup parlamentari a partir de 5 diputats, sempre que posseeixi un 15% dels vots corresponent a les circumscripcions on s'hagi presentat candidatura o un 5% dels vots en el conjunt de l'Estat. En el cas d'ERC i Junts, Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

Com pot el PSOE facilitar la creació d'un grup parlamentari entre Junts i ERC?

En diverses ocasions, diferents formacions polítiques minoritàries han aconseguit un grup parlamentari sense complir estrictament els requisits (de vots o escons), gràcies a la figura del "diputat prestat". Aquesta figura consisteix en el fet que un partit presta a un altre els diputats d'una candidatura (i, per tant; també els vots associats), en el moment de la constitució del grup, de manera que en conjunt aconsegueixin els requisits. Després, els diputats prestats tornaran al grup parlamentari de la seva formació original sense perjudici per al nou grup de la formació minoritària, sempre que el seu nombre de diputats no es redueixi per sota de la meitat de l'inicial, cosa que significaria la dissolució del grup d'acord amb el reglament del Congrés.

Ha succeït així, per exemple, amb Coalició Canària l'any 2004, que encara que superava el requisit del percentatge de vots en les circumscripcions en les quals es va presentar, no va obtenir els 5 escons necessaris, sinó 3. El PSOE va prestar els seus dos diputats per Toledo a la formació, de manera que en el moment de la creació el grup complia els requisits. Més tard, els seus diputats tornarien al grup parlamentari socialista sense cap afectació per al nou format grup parlamentari de Coalició Canària.

Què passa si un partit no compleix els requisits per formar un grup parlamentari?

Si una formació política no compleix els requisits per formar un grup parlamentari, els seus diputats passaran a formar part del Grup Mixt. El Grup Mixt està format per diputats que no pertanyen a cap altre grup parlamentari. Els diputats del Grup Mixt no tenen els mateixos drets i privilegis que els diputats dels altres grups parlamentaris.

En l'actualitat, hi ha 11 diputats en el Grup Mixt. Aquests diputats pertanyen a diferents formacions polítiques, com ara Ciutadans, PNB, Coalició Canària, Fòrum Astúries, Terol Existeix, etc.