El diputat finlandès Mikko Kärnä, conegut pel seu suport al procés independentista català, s'ha proposat com a intermediari per a obrir un procés de negociació entre el president Carles Puigdemont i els governs espanyol i francès. L'objectiu d'aquesta trobada seria, segons ha explicat el mateix diputat, realitzar un referèndum sobre la independència comú a Catalunya i als territoris francesos de parla catalana, l'anomenada Catalunya Nord

La proposta, molt ambiciosa, ve de part d'aquest diputat finès, que va acompanyar el president català en el seu viatge a Finlàndia, la darrera estada que va fer en un estat europeu abans de ser empresonat i alliberat amb restriccions a Alemanya. La simpatia de Kärnä amb el procés independentista va més enllà de la seva bona relació amb Puigdemont: el diputat finès és un acèrrim defensor d'una Catalunya independent. Tant és així, que va felicitar el poble català després de la declaració d'independència i va dur-la a debat al Parlament finès.

Mikko Kärnä

Mikko Kärnä és diputat del Parlament finès / Juha Kauppinen

La idea d'un referèndum per a la Catalunya Nord no és nova. De fet, la reivindica el nacionalisme catalanista minoritari a les regions del sud de França. Actualment, formacions com Unitat Catalana aposten per la redacció d'un estatut d'autonomia semblant al català i deixen l'aposta per l'autodeterminació en una segona etapa posterior, el que podria permetre la unificació de les dues Catalunyes històriques, tal com va poder saber El Nacional.

La proposta de Kärnä

El diputat finès ha traslladat als presidents francès i espanyol, Emmanuel Macron i Mariano Rajoy, la seva voluntat de mitjançar per aconseguir una trobada comuna amb el president català, Carles Puigdemont. En aquesta reunió, s'hauria de debatre sobre el procés català tenint en compte la Catalunya Nord, una missió molt complicada tenint en compte els posicionaments provinents de França i Espanya.

De fet, al ja conegut rebuig del president espanyol a la celebració d'un referèndum per la independència, cal sumar les discrepàncies de Macron, que ha reiterat en diverses ocasions que l'únic interlocutor de França en aquest afer és Espanya. França va ser, de fet, dels primers països a expressar el seu suport a la unitat i la Constitució espanyoles després de la jornada de l'1 d'octubre.