El diputat finès Mats Lofstrom ha preguntat al govern de Finlàndia sobre el cessament del cònsol a Barcelona, per pressions espanyoles. Albert Ginjaume, un cònsol honorari, va ser destituït el passat mes de febrer, després que el Ministeri d'Exteriors espanyol pressionés les autoritats finlandeses perquè el cessessin, ja que el consideraven un simpatitzant de la causa independentista.

"Espanya va demanar destituir al cònsol per esmorzar amb un alcalde, elegit democrtàticament ,que havia donat suport a la independència", afirma Lofstrom. Considera que es tracta d'una "reacció desproporcionada" i ,per aquest motiu, ha anunciat que traslladarà aquesta qüestió al govern finlandès. L'esmorzar va ser amb la presidenta de la Diputació i alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa.

"No és normal que un govern democràtic demani destituir un cònsol honorari per tenir opinions diferents", explica el diputat en un comunicat. A més, afegeix que "un Estat democràtic no hauria de prohibir reunir-se amb polítics que han estat escollits pel poble: la reacció espanyola és totalment desproporcionada independentment de la situació catalana."

Aquesta no és la primera ocasió en què un diputat finès demana explicacions sobre aquesta qüestió. El també parlamentari Mikko Kärnä també va preguntar al Parlament finlandès per aquesta mateixa acció.