La Diputació de Girona manté vigent el nomenament de President Honorífic atorgat a favor d'el genial caudillo que rige los destinos de España, és a dir, el dictador Francisco Franco. Ara bé, aquest títol té els dies comptats, un cop els membres de la CUP d’aquesta institució han denunciat que mai no s’hagi revocat el nomenament, malgrat els més de quaranta anys passats des de la seva mort.

A més d’assenyalar aquesta anomalia democràtica, la CUP ha anunciat que presentarà una moció al pròxim ple per demanar la retirada de tots els títols honorífics concedits als càrrecs franquistes.

Moció per la revocació dels acords i retorn de les medalles d’or

Malgrat que el ple de la Diputació de 26 de juliol del 2005 va aprovar per unanimitat la retirada de la medalla d’or a Francisco Franco, la institució pública manté vigents la resta de títols i distincions a càrrecs franquistes. És per aquest motiu que el grup de la CUP a la Diputació de Girona presentarà una moció al pròxim ple de juny on es demanarà l’anul·lació de tots els acords que atorguen distincions als càrrecs del règim, i sol·licitarà a les famílies dels guardonats que retornin a la Diputació les medalles d’or que se’ls van lliurar.

Suport de CiU

Poc després de l’anunci de la CUP, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va anunciar el suport de l’equip de govern a la petició, i el vot favorable de CiU, formació que demanarà formar part com a proponent de la moció.

Amb aquest suport la moció té totes les garanties de prosperar, ja que CiU té 14 representants a la Diputació i la majoria absoluta d’un ple que es completa amb els 8 representants d’ERC, 3 del PSC, 1 de la CUP i 1 del Grup Independents de la Selva.

"Galardón merecidísimo"

El ple de la Diputació de Girona de 18 de febrer del 1944 va nomenar Francisco Franco com a “Presidente Honorario de esta Excma. Diputación”, títol que reafirmava el ple del dia 11 de juliol del 1945 amb el “nombramiento de Presidente de Honor de nuestra Corporación a favor del genial Caudillo que rige los destinos de España”. Just finalitzada la guerra, el 1939, el dictador Francisco Franco ja havia estat condecorat per la mateixa Diputació amb la Gran Cruz Laureada de San Fernando “como galardón merecidísimo a su heroico y gigante esfuerzo al frente del Glorioso Ejército vencedor de la barbarie y de la anarquía, amenazadoras en Occidente, en esta segunda Cruzada de reconquista nacional” i el juliol del mateix 1939 també va ser nomenat fill adoptiu de la província de Girona.

L’any 1959, el ple celebrat el 4 de febrer concedia la primera medalla d’or de la Província de Girona a Francisco Franco, i durant els anys posteriors, diversos càrrecs del règim franquista rebrien aquest títol de mans de la Diputació. Militars destacats del règim van rebre la medalla d’or de la Província, com el Ministre de l’aire José Lacalle Larraga (1967) o el Capità General de Catalunya Alfonso Pérez Viñeta (1971), i ministres franquistes com Gonzalo Fernández de la Mora o Luis Carrero Blanco se’ls hi va concedir l’any 1973. Les medalles d’or de la Província també van ser atorgades a personalitats del règim a la demarcació, com l’expresident de la Diputació i procurador de les corts franquistes, Juan de Llobet Llavari (1967), o el governador civil i cap del ‘movimiento’ a comarques gironines Victorino Anguera Sansó (1974).