El pacte entre el PSOE i Junts, tancat aquest dijous, que inclou l'aprovació de l'amnistia ha fet despertar agrupacions de policies, guàrdies civils, jutges i fins i tot inspectors de treball. Aquest divendres, el darrer col·lectiu que s'ha sumat a les protestes públiques contra el pacte ha estat el dels diplomàtics espanyols, concretament jubilats. Així doncs, 61 diplomàtics fora de servei signen un manifest on mostren la seva "preocupació i indignació" per la deriva de la política espanyola, de la qual culpen directament al president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, "una persona que, amb la condició de continuar en el poder, està pactant amb els enemics de la Nació i es mostra disposat a fer-los inimaginables concessions a costa d'Espanya i dels espanyols".

"Pedro Sánchez va afirmar que el seu govern mai no atorgaria una amnistia perquè no tenia cabuda a la Constitució i, a l'informe justificatiu de la concessió d'indults als sediciosos catalans condemnats pel Tribunal Suprem, aprovat pel Consell de Ministres, es deia que -a diferència dels indults- l'amnistia era clarament inconstitucional. El PSOE no va incloure en el seu programa electoral la concessió d'una amnistia i durant la campanya s'hi va mostrar contrari", resa el comunicat, que personifica sense escrúpols la "culpa" d'aquesta situació en Sánchez. Per a més inri, els 61 diplomàtics fan servir una cita del President Tarradellas per mostrar el seu rebuig a l'amnistia pactada entre el PSOE i Junts. "Segons Tarradellas, l'única cosa que no podia fer un polític era el ridícul, i Sánchez ho està fent amb escreix", afirmen.

Els diplomàtics que signen aquest manifest afirmen que Sánchez ha deixat en mala posició a l'estat espanyol a l'exterior, i recorden "els esforços" dels ambaixadors i cònsols espanyols per desmuntar el relat independentista a l'exterior i explicar "el cop d'estat donat des del poder per les autoritats catalanes" i lamenten que ara comprovin que tot aquest treball va ser "en va" perquè "els colpistes van actuar, pel que sembla, correctament". "En un govern seriós -sigui d'esquerres o de dretes- l'important és que governi amb coherència. Un president del govern responsable no pot sotmetre's al xantatge dels enemics d'Espanya i aliar-se amb els qui pretenen destruir-la", afirmen.

Recorden el discurs del 3 d'octubre de Felip VI, i reneguen d'un possible retorn de Carles Puigdemont

El grup de diplomàtics posa especial èmfasi en el fet que "les conseqüències d'aquest increïble gir copernicà són extremadament greus". Segons avisen, si ara es considera que "l'actuació dels sediciosos catalans va ser legítima", també caldria deduir que "el Rei Felip VI hauria ultrapassat les seves funcions i errat en pronunciar el seu transcendental discurs del 3 d'octubre de 2017, els jutges del Tribunal Suprem haurien prevaricat en jutjar i condemnar injustament i a gratcient a uns patriotes i el Govern i les forces de seguretat que van intervenir legítimament per a restaurar l'ordre constitucional violat van abusar del seu poder i haurien de demanar humilment perdó als colpistes pels seus injustificables excessos".

Finalment, també reneguen obertament d'un possible retorn de Carles Puigdemont a Catalunya, i creuen que podrà tornar a Espanya "en olor de multitud" amb el reconeixement per part de Sánchez que "la celebració del referèndum il·legal de l'1-O, les lleis de desconnexió que abolien la Constitució i la declaració unilateral d'independència no van ser delictes, sinó crisis polítiques que mai haurien d'haver estat judicialitzades".