El Diplocat ha desmentint que l'ONU hagi rebutjat la seva petició de ser observador internacional. Aquest dimecres el diari El País havia publicat que Nacions Unides havia rebutjat la petició realitzada pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) perquè aquest consorci de la Generalitat sigui inclòs en la llista d'observadors internacionals avalada pel Centre Carter.

Des del Diplocat, però, asseguren que des de fa anys "fa observació electoral a països diversos, sempre fora de Catalunya (Marroc 2016, Macedònia 2016, Uruguai 2015, Costa Rica 2014...)" i que les seves delegacions sempre segueixen el codi de conducta d'observació electoral de Nacions Unides". Per això, segons fonts consultades per El Nacional, fa uns mesos van demanar formalitzar l'adhesió a aquest codi. Una acció que havia de ser un "pas formal" i no havia de suposar "cap problema". 

Les mateixes fonts expliquen que el Consell de la Diplomàcia va sol·licitar la formalització i l'ONU els va respondre "amb els passos a seguir". A hores d'ara, i després de seguir-los, asseguren que estan "a l'espera". A més, posen de manifest que aquests procediment no té "res a veure amb el referèndum català".

La notícia d'El País cita una nota informativa del Ministeri espanyol d'Afers Exteriors (MAEC). Per aquest motiu, des del Diplocat asseguren que "és interessant i, fins a cert punt divertit, veure com el MAEC perd el temps seguint una pista errònia sobre l'observació internacional de l'1-O".

Segons la nota del ministeri, l'ONU ni tan sols no va donar justificant de recepció de la sol·licitud del Diplocat per evitar que això pogués ser manipulat. A més, asseguren que des de l'organisme es justifica aquest rebuig assegurant que és "ben diferent" al de ser observador internacional ja que, a part de projectar la imatge internacional de Catalunya, també impulsa el suport al procés sobiranista.