El periodista Antonio Baños ha posat un difícil repte al líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha obert la porta a dialogar amb un govern del PP i Vox si Pedro Sánchez perd el poder. "I ara vull que Rufián faci un tuit graciós en la llengua comuna amb el concepte: "ERC s'asseuria amb un govern de Vox i el PP". Té 45 minuts. No s'hi val a mirar les directrius de la direcció. La prova puntua", ha indicat Rufián amb ironia.

Aragonès ha indicat en una entrevista a l'ACN que la denominada taula de diàleg es mantindrà encara que a Espanya acabi governant la dreta, i per tant hi haurà contactes amb aquesta. "Catalunya no s'aixecarà de la taula de negociació. I si ho fa Espanya, haurà de donar compte de per què ho fa", ha afegit. Després la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha seguit amb la mateixa tesi, i ha apuntat que ho faran així perquè els del PP pensen de forma diferent al Govern català. Malgrat ser conscients de la dificultat de la taula de negociació davant d'un govern espanyol en mans del PP "ens asseurem davant de tothom", ha afegit, especialment davant dels "qui no comparteixen res per defensar la república catalana". 

L'obertura d'ERC a dialogar amb un govern del PP contrasta amb un article que aquesta setmana el president dels republicans, Oriol Junqueras, ha publicat conjuntament amb el secretari general de Comunistes, Héctor Sánchez Mira, al diari Crític, apostant per la col·laboració entre republicans i comunistes davant el "moment d'impàs" del conflicte. "Ara és necessari que no perdem de vista aquest èxit, especialment en aquest moment d’impàs en el llarg conflicte entre Catalunya i el poder establert a Madrid. Sí, les esquerres catalanistes sovint discrepen i discreparan en alguns punts. Però, al cap i a la fi, si saben col·laborar en allò que les uneix, avançaran. I, de retruc, el país sencer", apunten. 

L'article cita el cas de l'excoordinador d'Esquerra Unida Alternativa Joan Josep Nuet, ara diputat d'ERC al Congrés, com un exemple d'aquesta col·laboració. "Aquestes lluites compartides per les velles tradicions republicana i comunista són també vigents avui, sobretot quan es tracta de conquerir drets socials bàsics. I és que, ben recentment, els comunistes van ser al costat del dret a decidir. El cas de Joan Josep Nuet –jutjat per haver admès a tràmit la llei del referèndum quan era membre de la Mesa del Parlament, l’any 2017– il·lustra, de manera clara, com tant republicans com comunistes podem estar de costat en la conquesta d’anhels, llibertats i drets bàsics", afegeix.